Početna » Fun » Hi-tech »

Otvorena najtiša soba na svetu

 
Detalji

Zbog veličine materijala koji se koriste, između jednog i sto nanometara, potpuna mirnoća je suštinski bitna za uspeh eksperimenata.

 
 

Najtiša soba na svetu otvorila je svoja vrata istraživačima nanotehnologije u Bristolu, piše „Telegraf”.

Arhitektonska kuća „Vilmot Dikson Saut Ves i Vejls” napravila je ovu laboratoriju za potrebe bristolskog univerziteta.
Prostorija sa „ultraniskim vibracijama” koštala je 11 miliona funti (18 miliona dolara).
Naučnici sada mogu da se bave atomima i molekulama bez ometajućih spoljnih vibracija – Informativni centar o nano nauci i kvantumu u Bristolu (NQSI) sastoji se od specijalizovanih laboratorija u kojima su vibracije i akustični nivoi buke među najnižima koji su ikad postignuti.

Arhitektura zgrade sprečava prodor ehoa i zvučnih talasa unutar zidova, uprkos lokaciji u centru grada. Spoljna izolacija napravljena je od stakla koje koristi nano čestice da ukloni prašinu. „Tiha zona” je smeštena u podrumu, sa nano laboratorijom sa ultraniskim vibracijama „ukotvljenom” na donje, kamene temelje.

Zbog veličine materijala koji se koriste, između jednog i sto nanometara, potpuna mirnoća je suštinski bitna za uspeh eksperimenata. Unutar laboratorije bukvalno nema pomeranja vazduha, ukazao je „TG Dejli”.

Centar će biti korišten za širok spektar eksperimentisanja, od traženja rešenja za ekološku proizvodnju do borbe protiv raka.

Arhitektonska kuća „Vilmot Dikson Saut Ves i Vejls” napravila je ovu laboratoriju za potrebe bristolskog univerziteta.
„Iako tehnički kompleksan, centar je prevazišao očekivanja i postao najtiša prostorija na svetu, što se tiče vibracija. Za naučnike, ovo je prelepa zgrada, samo zbog te činjenice”, istakao je jedan od arhitekata Jan Martin za „Telegraf”. (Blic)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Klaustrofobična komedija
Klaustrofobična komedija napisana je 1986. a praizvedbu je imala 6.11. 1987. u režiji Dušana Kovačevića......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

iGala Wireless Digital Picture Frame

I kompanija Aequitas je predstavila svoju verziju digitalnog okvira opremljenog ekranom osetljivim na dodir punog imena iGala...

iPad zasenio "mekove"

Kompanija "Epl" (Apple) prodala je u SAD dva puta više tablet računara iPad, nego kompjutera "mek"....

Tastatura sa solarnim napajanjem

Kompanija Logitech predstavila je Logitech Wireless Solar Keyboard K750, prvu tastaturu ove kompanije sa solarnim napajanjem....