Početna » Fun » Hi-tech »

Otvorena najtiša soba na svetu

 
Detalji

Zbog veličine materijala koji se koriste, između jednog i sto nanometara, potpuna mirnoća je suštinski bitna za uspeh eksperimenata.

 
 

Najtiša soba na svetu otvorila je svoja vrata istraživačima nanotehnologije u Bristolu, piše „Telegraf”.

Arhitektonska kuća „Vilmot Dikson Saut Ves i Vejls” napravila je ovu laboratoriju za potrebe bristolskog univerziteta.
Prostorija sa „ultraniskim vibracijama” koštala je 11 miliona funti (18 miliona dolara).
Naučnici sada mogu da se bave atomima i molekulama bez ometajućih spoljnih vibracija – Informativni centar o nano nauci i kvantumu u Bristolu (NQSI) sastoji se od specijalizovanih laboratorija u kojima su vibracije i akustični nivoi buke među najnižima koji su ikad postignuti.

Arhitektura zgrade sprečava prodor ehoa i zvučnih talasa unutar zidova, uprkos lokaciji u centru grada. Spoljna izolacija napravljena je od stakla koje koristi nano čestice da ukloni prašinu. „Tiha zona” je smeštena u podrumu, sa nano laboratorijom sa ultraniskim vibracijama „ukotvljenom” na donje, kamene temelje.

Zbog veličine materijala koji se koriste, između jednog i sto nanometara, potpuna mirnoća je suštinski bitna za uspeh eksperimenata. Unutar laboratorije bukvalno nema pomeranja vazduha, ukazao je „TG Dejli”.

Centar će biti korišten za širok spektar eksperimentisanja, od traženja rešenja za ekološku proizvodnju do borbe protiv raka.

Arhitektonska kuća „Vilmot Dikson Saut Ves i Vejls” napravila je ovu laboratoriju za potrebe bristolskog univerziteta.
„Iako tehnički kompleksan, centar je prevazišao očekivanja i postao najtiša prostorija na svetu, što se tiče vibracija. Za naučnike, ovo je prelepa zgrada, samo zbog te činjenice”, istakao je jedan od arhitekata Jan Martin za „Telegraf”. (Blic)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Zašto je BlackBerry "poludeo"

Ako i tvoj BlackBerry ne radi baš najbolje, znaj da nisi jedini. Probleme sa slanjem i primanjem poruka i mejlova od ponedel...

Ponovo radi BlackBerry

Korisnici BlackBerry telefona mogu da odahnu - većina problema sa slanjem i primanjem poruka i mejlova sada je rešena....

Zatvoren sajt za obuku hakera

Kineske vlasti su zatvorile internet sajt BHSN koji su okarakterisale kao najveći sajt za obuku hakera u toj zemlji i uhapsi...