Početna » Fun » Hi-tech »

Čip koji upravlja stvarima

 
Čip koji upravlja stvarima
Hi-tech | dodato 05.09.2009.
Detalji

Britanski naučnik je kazao da je reč o prvom koraku u pravcu razvoja tehnologije koja će moći da hvata signale mozga i da ih pretvara u pokrete.

 
 

Istraživač Džon Spratli sa Univerziteta u Birmingemu tvrdi da je proizveo „telepatski” čip kojim se snagom misli mogu menjati kanali na televiziji, kontrolisati kompjuterske radnje i paliti i gasiti svetlo.

Laboratorijski testovi rada prototipa dali su pozitivne rezultate.
Sićušni senzor, smešten na površini mozga, radi tako što hvata električne signale nervnih ćelija i putem bežične tehnologije prosleđuje ih receptoru koji je ugrađen u lobanju i povezan sa kompjuterom koji kontroliše nekoliko jednostavnih uređaja.

„Naša namera je da pomognemo ljudima koji pate od teških poremećaja pokreta, poput profesora Stivena Hokinsa, u komunikaciji sa spoljnim svetom”, kazao je Spratli.

„Iako kvadriplegičari nisu u stanju da pomeraju udove, njihov mozak i dalje proizvodi signale pokreta. Danas je moguće uhvatiti taj signal”, objasnio je on.
Britanski naučnik je kazao da je reč o prvom koraku u pravcu razvoja tehnologije koja će moći da hvata signale mozga i da ih pretvara u pokrete.

Laboratorijski testovi rada prototipa dali su pozitivne rezultate. Ostaje da čip dobije neophodne dozvole, kako bi mogao da bude testiran na ljudima. (Tanjug)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Robot ASIMO u Beogradu

Najčuveniji robot na svetu, humanoid ASIMO, uskoro dolazi u Beograd....

EFG mreža postaje biznis platforma

Eurobank EFG je implementirala Cisco® Servisno – Orjentisanu Mrežnu Arhitekturu (SONA) i rešenje Optimizacije poslovnih ...

I biljke šalju SMS poruke

Dvojica izraelskih naučnika kreirali su zanimljiv uređaj - senzor koji biljkama omogućava transmisiju SMS poruka kada im j...