Početna » Fun » Hi-tech »

Čip koji upravlja stvarima

 
Čip koji upravlja stvarima
Hi-tech | dodato 05.09.2009.
Detalji

Britanski naučnik je kazao da je reč o prvom koraku u pravcu razvoja tehnologije koja će moći da hvata signale mozga i da ih pretvara u pokrete.

 
 

Istraživač Džon Spratli sa Univerziteta u Birmingemu tvrdi da je proizveo „telepatski” čip kojim se snagom misli mogu menjati kanali na televiziji, kontrolisati kompjuterske radnje i paliti i gasiti svetlo.

Laboratorijski testovi rada prototipa dali su pozitivne rezultate.
Sićušni senzor, smešten na površini mozga, radi tako što hvata električne signale nervnih ćelija i putem bežične tehnologije prosleđuje ih receptoru koji je ugrađen u lobanju i povezan sa kompjuterom koji kontroliše nekoliko jednostavnih uređaja.

„Naša namera je da pomognemo ljudima koji pate od teških poremećaja pokreta, poput profesora Stivena Hokinsa, u komunikaciji sa spoljnim svetom”, kazao je Spratli.

„Iako kvadriplegičari nisu u stanju da pomeraju udove, njihov mozak i dalje proizvodi signale pokreta. Danas je moguće uhvatiti taj signal”, objasnio je on.
Britanski naučnik je kazao da je reč o prvom koraku u pravcu razvoja tehnologije koja će moći da hvata signale mozga i da ih pretvara u pokrete.

Laboratorijski testovi rada prototipa dali su pozitivne rezultate. Ostaje da čip dobije neophodne dozvole, kako bi mogao da bude testiran na ljudima. (Tanjug)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Trpele
Potresne ispovesti zlostavljanih žena koje su na nasilje odgovorile nasiljem – pretočene u savremenu, verbatim dramsku formu....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Mango - novi Windows Phone

Microsoft je predstavio novu verziju svog operativnog sistema Windows Phone pod nazivom Mango....

U Emiratima zabranjuju Blackberry?

Vlasti dveju zalivskih zemalja najavile su da će ograničiti ili suspendovati upotrebu "pametnih" telefona marke Blackberry ...

Inteligentna kašika

Specijalni LCD displej na dršci, veličine 35 x 15 milimetara, očitaće tačnu težinu onoga što merite (sve dok to ne pre...