Početna » Fun » Hi-tech »

Majkrosoft mora da postuje pravila

 
Detalji

Izvor: Danas

 
 

Brisel - Zvanicnici Evropske unije u utorak su kompaniji Majkrosoft odredili rok od devet dana da svoje konkurente obavesti o nepoznatim detaljima svojih softverskih sistema. Kompanija ce se, u suprotnom, suociti s novim nametima.

Kros je u julu kaznila Majkrosoft sa 280,5 miliona evra zbog toga sto se nije povinovao pravilima Komisije
Komesar za konkurenciju Neli Kros dala je americkom Majkrosoftu rok da otkrije tajne protokole za operativni sistem "Windows" do Dana zahvalnosti koji se u Sjedinjenim Drzavama slavi narednog cetvrtka.
Kros je u julu kaznila Majkrosoft sa 280,5 miliona evra zbog toga sto se nije povinovao pravilima Komisije, a kompaniji sada preti nova kazna koja bi dnevno mogla da iznosi do tri miliona evra. U intervjuu Gardijanu, Krosova je recima da "nece ziveti vecno" jasno stavila do znanja da njeno strpljenje istice.
Majkrosoft, koji je ovog meseca pokrenuo usavrseni operativni sistem "Vista", detalje o programu, prema sopstvenom obecanju, trebalo je da obelodani do 19. jula. "Nisam odusevljena kada neko kaze da je 90 odsto informacija vec dostupno, a treba nam 100 odsto. Mislim da je trebalo da dobijemo informacije pre nekoliko meseci", rekla je Neli Kros.
Njen prethodnik u Komisiji Mario Monti 2004. godine je kaznio Majkrosoft s rekordnih 497 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog polozaja na trzistu. Kompanija je shvatila da je upropastila odnose s novim sazivom Komisije, nakon sto je otezala razgovore o "Visti". Majkrosoft je prethodno obecao da ce softverske detalje ovog programa predstaviti konkurenciji.
Konkurentske kompanije navode da je ponuda neodgovarajuca. Kros porice da vodi rat protiv Majkrosofta, ali istice da ce se neumorno boriti da kompaniju privoli da se uskladi s pravilima konkurencije. Ona insistira da je stroga primena pravila vitalna za jacanje ekonomskog rasta i zaposlenosti u Evropi. Postovanje propisa neophodno je za inovacije u kompanijama, te za mala i srednja preduzeca kako bi mogla da udju na trziste i uspesno se takmice.
"Necu tolerisati ekonomski nacionalizam, niti pokusaje drzava clanica ili velikih kompanija da zastrasuju konkurenciju", rekla je Neli Kros i zakljucila da su karteli u dosadasnjem toku godine kaznjeni sa 1,3 milijarde evra. E. R.(Danas)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Neki to ne vole vruće - iPad

Nekoliko korisnika iPada podnelo je kolektivnu tužbu protiv kompanije "Eple" (Apple) zbog pregravanja tog njihovog uređaja....

Mobilni se sve više prodaju

Svetska prodaja mobilnih telefona u prvom ovogodišnjem tromesečju je porasla za 17 odsto u odnosu na isti period lane....

Toshiba projektor koji govori

Kompanija Toshiba proizvela je projektor TLP-X200U koji može da daje govorne instrukcije za razne funkcije i zadatke koje tr...