Početna » Fun » Hi-tech »

Digitalna čitaonica novina

 
Digitalna čitaonica novina
Hi-tech | dodato 14.03.2008.
Detalji
 
 

Najveća digitalna medijska dokumentacija u Srbiji, sa gotovo milion novinskih tekstova iz dnevne i nedeljne štampe arhiviranih od početka 2003. godine naovamo, od danas je u Narodnoj biblioteci na raspolaganju stanovnicima Smedereva.

Najstariji arhivirani tekst datira od 3. januara 2003. godine, a poslednji od pre 48 sati, koliko je predviđeno propisima o zaštiti autorskih prava štampanih medija.
Narednih godinu dana žitelji Smedereva mogu da koriste i pretražuju „Aktuelnu arhivu“ Medijske dokumentacije Ebart, u kojoj su pohranjena kompletna izdanja petnaestak dnevnih i nedeljnih novina koje izlaze na teritoriji cele Srbije i odabrani tekstovi iz najvećih lokalnih nedeljnika. Arhivi se pristupa preko Ebartovog sajta www.arhiv.co.yu.

Najstariji arhivirani tekst datira od 3. januara 2003. godine, a poslednji od pre 48 sati, koliko je predviđeno propisima o zaštiti autorskih prava štampanih medija. Arhiva je razvrstana u 12 pregleda i potpuno pretraživa, a dnevno se ažurira sa prosečno 1000 novih tekstova. Osim pregleda „Po rubrikama“, koji sadrži svu štampu u pojedinoj godini, postoji još 11 pregleda prilagođenih različitim potrebama korisnika i uobličenih po jasnim i razumljivim kriterijumima. Među njima je i pregled tekstova „Po mestima“, u okviru kojeg građani mogu da prate šta se u štampi objavljuje o različitim oblastima života u njihovom gradu.

Program besplatnog povezivanja biblioteka sa ovom novinskom arhivom Medijska dokumentacija Ebart počela je 2005/2006. godine u saradnji s Narodnom bibliotekom Srbije (NBS) i uz podršku Ministarstva kulture Srbije. Tada je ta vrsta javnog servisa ustupljena matičnim bibliotekama NBS u 24 opštine i grada u Srbiji.

Nastavak programa, čiji je cilj da ovu vrstu javnog servisa učini dostupnim što većem broju građana Srbije, ovog puta omogućila je Telenor fondacija, a na preporuku Narodne biblioteke Srbije odabrano je 20 biblioteka. Projekat je počeo u avgustu, kada su zaposleni u zrenjaninskoj biblioteci obučeni za korišćenje i pretraživanje ove obimne baze podataka.

Medijska dokumentacija Ebart konsalting jedina u Srbiji ima elektronsku arhivu štampe kojoj je pristup moguć preko Interneta. Tu dokumentaciju koristi više desetina medija, međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, kulturnih ustanova, nevladinih organizacija, političkih stranaka, kompanija i pojedinaca. Od 2005. godine Ebart pravi i prvu onlajn video arhivu udarnih informativnih emisija najgledanijih televizija u zemlji. Specijalizovan je za raznovrsne medijske analize, učestvuje u realizaciji brojnih projekata koji se odnose na manjine, reformu pravosuđa, profesionalizaciju medija.Pogledaj i:

novine

,

biblioteka

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Subotica

Suboticu preseca železnicka pruga koja povezuje Beograd, Novi Sad i Budimpeštu. Ovaj grad ima sjajnu vezu, kako sa severom ...

Milija Belić - izložba i knjiga

U četvrtak u galeriji Atrijum u biblioteci grada Beograda biće održana promocija knjige i otvorena izložba Milije Belića...

Jedan običan utorak u Zablaću

Ogranak Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću demantuje sve priče da deca ne čitaju......