Početna » Fun » Hi-tech »

Četvrt veka „Tetrisa”

 
Četvrt veka „Tetrisa”
Hi-tech | dodato 09.06.2009.
Detalji

„Nintendova verzija” za "Game Boy" 1989. godine umnožila je kvadratiće i slavu „Tetrisa” u preko 35 miliona kopija.

 
 

Ruski programer Aleksej Pažitnov je pre tačno četvrt veka programirao specijalan softver, kasnije svima poznat kao „Tetris”, igricu koja je osvojila svet.

Prototip „Tetrisa”, čije je ime skovano od reči tetronimo i tenis, Pažitnov je programirao u „Paskalu” za samo dve nedelje.
Aleksej Pažitnov je „Tetris” stvorio 1984. godine. Zaljubljenik u zagonetke i igre, ovaj ruski programer tokom rada s programima za prepoznavanje govora i veštačke inteligencije često je izrađivao probne programe. Tradicionalna igra „Pentamino”, čiji je cilj slaganje statičnih elemenata, podstakla ga je da izradi jednostavniju verziju, s manje raznolikih elemenata, ali koja bi bila i pokretna, a elementi bi samo dolazili i dolazili.

Prototip „Tetrisa”, čije je ime skovano od reči tetronimo i tenis, Pažitnov je programirao u „Paskalu” za samo dve nedelje.
Igra sa sedam različitih oblika, svaki sačinjen od četiri kvadratića, vrlo brzo je zavladala Moskvom, a 1987. godine američka kompanija „Spektrum Holobajt” dodala je boju i tradicionalnu rusku muziku. „Nintendova verzija” za "Game Boy" 1989. godine umnožila je kvadratiće i slavu „Tetrisa” u preko 35 miliona kopija. (RTS)Pogledaj i:

tetris

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Četvrt veka „Tetrisa”

Ruski programer Aleksej Pažitnov je pre tačno četvrt veka programirao specijalan softver, kasnije svima poznat kao „Tetr...