Početna » Fun » Hi-tech »

Pocetak digitalne televizije u Austriji

 
Detalji

Izvor: RTS

 
 

Na danasnji nacionalni praznik Austrije poceo je zvanicno sa radom sistem digitalne televizije, koji treba 2007, prvo u Becu, u potpunosti da zameni dosadasnji analogni sistem.

Kada 2010. bude zavrsen projekat oko 95 odsto gledalaca ce imati digitalnu televiziju
Za sada digitalni signal programa Austrijske drzavne televizije ORF i privatnog kanala ATV primaju Bec, pokrajinski glavni gradovi i njihova okolina.

Oko 70 odsto domacinstava ce primati signal digitalne televizije od samog pocetka, a ocekuje se da ce krajem 2008. to biti slucaj sa 90 odsto, Kada 2010. bude zavrsen projekat oko 95 odsto gledalaca ce imati digitalnu televiziju, sto odgovara cifri trenutnog analognog pokrivanja TV signalom. Sredinom 2007. ce biti iskljucene analogne frekvencije koje se trenutno koriste. Ovim prelaskom je pogodjeno oko 300.000 domacinstava, koja prate samo dva ORF programa, kao i ATV putem kucne antene, kao i skoro milion domacinstava koja koristi analogne satelitske antene preko kojih pratea ova dva kanala.

Gledaoci televizije iz ovih sredina ce morati da se snabdeju specijalnim 'risiverima' koji u prodavnicama kostaju izmedu 30 i 150 evra. Ocekuje se da ce do kraja 2008. biti prodatao oko milion ovih uredjaja. Ukupni troskovi kojima ce Austrijanci pri tom morati da se izloze iznosice oko 100 milion evra. Mihael Vagenhofer, zaduzen za uvodjenje digitalnog emitovanja televizijskog signala, izjavio je da ce ova promena doneti bolji kvalitet programa i prijema, vise informacija daljim razvitkom teleteksta, a od sredine 2007. i dodatne televizijske programe, koji ce moci da se gledaju putem novih antena. (RTS)
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

SMS popularniji od telefoniranja

Slanje SMS poruka postalo je najpopularniji oblik komunikacije putem mobilnih telefona među mladima u Americi....

Ponovo radi BlackBerry

Korisnici BlackBerry telefona mogu da odahnu - većina problema sa slanjem i primanjem poruka i mejlova sada je rešena....

Nokia 1100 za sajberkriminal

Jedan od najpopularnijih Nokia telefona u istoriji, model 1100, postao je, zbog serijske greške....