Početna » Fun » Hi-tech »

Eko-robot ubija koksaki

 
Eko-robot ubija koksaki
Hi-tech | dodato 22.05.2009.
Detalji

Jedna mlaznica nalazi se na prednjem delu „Eko-robota” i ona služi da podigne debele slojeve prašine.

 
 

Boriša Milekić (51), pronalazač ili izumitelj, kako on sebe naziva, napravio je robota koji čisti ventilacione odvode klima-sistema velikih zgrada.

U ventilacionim kanalima taloži se i po nekoliko centimetara slojeva prašine od nanočestica koja prolaze kroz filter.
Njegov izum sprečava stvaranje i širenje mnogobrojnih virusa koji kroz disajne puteve napadaju čoveka, a među kojima je najopasniji koksaki.
Boriša je prošle godine pokupio sve najznačajnije nagrade za pronalazaštvo u Srbiji, a nedavno je nagrađen i zlatnom plaketom za stvaralaštvo na Sajmu inovacija „Arhimed” u Moskvi.
Nepristupačni i mračni ventilacioni odvodi idealno su leglo mnogobrojnih legionarnih virusa, a koksaki se smatra najopasnijim po čovekovo zdravlje. Nakon što je u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu od koksakija obolelo 450 zaposlenih i pacijenata, Boriša Milekić odlučio je da pronađe rešenje za ovaj problem.
„Silazio sam u podrum, gledao kompletne instalacije klima-sistema, filtere, rešetke, međutim nikako nisam mogao da pronađem koje mesto bi moglo da bude stanište ovog virusa. Jedno jutro sam se probudio i shvatio da su problem možda ventilacioni kanali, koji nisu čišćeni još od izgradnje zgrade. Otišao sam u tu ustanovu, pitao ih da li mogu da ubacim kameru u odvode i da vidim šta se sve unutra nalazi. Na moje iznenađenje, oni su to odbili pod izgovorom ´da se to ne dira´. Nekoliko meseci potom upoznao sam čoveka iz ´Telekoma´ čiji su zaposleni imali identične zdravstvene probleme. To je bilo pre osam godina i tada sam napravio prvog ´Eko-robota´, koji je na sebi imao samo kameru. Ono što sam zatekao u tim kanalima bilo je zapanjujuće, gotovo neverovatno”, priča za „Blic” Boriša Milekić, inženjer elektrotehnike.
U ventilacionim kanalima taloži se i po nekoliko centimetara slojeva prašine od nanočestica koja prolaze kroz filter. Boriša Milekić je napravio nešto nalik automobilu koji može da uđe u ventilacione otvore, sa pogonom na sva četiri točka i sa dve turbo rotacione mlaznice.
Jedna mlaznica nalazi se na prednjem delu „Eko-robota” i ona služi da podigne debele slojeve prašine. Ispod mlaznice nalazi se usisivač sa kesom koja se prazni na svakih dva kilometra očišćenih odvoda. Iza mlaznice je kamera visoke rezolucije, a na zadnjem delu je druga mlaznica koja služi da rasprši tečnost koja dezinfikuje očišćene ventilacione kanale. Na zadnjem delu robota nalazi se i sušilica, koja za sobom ostavi potpuno suve odvode.
Beograđanin Boriša Milekić je za „Eko-robota” dobio najznačajnija priznanja iz oblasti inovacija u Srbiji, zlatne plakete Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Mladena Selaka. Međutim, na njegovo iznenađenje, dobio je i zlatnu plaketu u Moskvi, na Sajmu inovacija „Arhimed”, koji je jedan od najprestižnijih sajmova iz te oblasti u svetu. Osim zlatne plakete, Milekić je dobio priznanja od još tri zemlje - Ukrajine, Rumunije i Irana.
„Osećao sam se kao da mi je neko poklonio ceo svet. Toliko ljudi, velikih projekata, a oni baš mene da nagrade. Kad su došli gradonačelnik Moskve i direktor ´Arhimeda´ i čestitali mi, osetio sam da neko shvata to što radim. Mene novac ne interesuje, dolazili su mi iz raznih zemalja sa koferima para, ali ja ću ´Eko-robota´ prodati samo onom ko bude hteo serijski da ga proizvodi. Tada ću ispuniti svoj cilj”, objašnjava Milekić.
„Pre pet godina zakazao sam predavanje u gradskoj skupštini na kom sam želeo da tadašnjoj vlasti predstavim ´Eko-robota´, koji bi bio od izuzetnog značaja za Beograd. Tada sam u Skupštinu došao sa namerom da gradu Beogradu poklonim ´Eko-robota´ pošto prestonica Srbije ima puno zgrada kojima treba čišćenje ventilacionih kanala, gde je svakodnevno ugroženo na stotine ljudi. Međutim, nakon dvočasovnog predavanja prišla mi je jedna gospođa i rekla: ´Mi trenutno imamo preča posla i vaš projekat nas ne zanima.´ Spakovao sam se i otišao kući.”
Šta je koksaki virus
Svi zatvoreni klima-sistemi koji se ne održavaju predstavljaju potencijalnu opasnost od virusnih infekcija. Ono što je bitno istaći jeste da svi virusi ovog tipa obično napadaju organizme koji su imunološki slabi.
Koksaki je jedan od najopasnijih vrsta i ono što je specifično je da odmah napada srce. Izaziva virusne upale srčanog mišića koje nekad, doduše u izuzetno retkim slučajevima, mogu imati smrtne posledice.
„Opasno je i to što koksaki virus nakon lečenja može ponovo da se javi i često nakon oboljenja ostavi dugotrajne posledice u organizmu”, priča kardiolog Siniša Pavlović, direktor Poliklinike Kliničkog centra Srbije. (Blic, Mondo)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Logitech osvojio CES nagrade

Logitech je osvojio sedam CES nagrada za inovaciju za 2010. godinu (2010 CES Innovations awards), na polju dizajna i razvoja ...

Telenor dobitnik Virtus nagrade

Nagrada Virtus, koja se jednom godišnje dodeljuje za korporativnu filantropiju, u kategoriji posebnog doprinosa na nacionaln...

Smartphone osvaja globalno tržište

Smartphone osvaja globalno tržište, dok lokalni operateri traže prostor za dalji rast......