Početna » Fun » Hi-tech »

Cene uređaja niže, zaštita sve skuplja

 
Detalji

Celokupno istraživanje možete pronaći na: www.deloitte.com/srbija.

 
 

Korisnici kompjutera potrošiće tokom njegovog radnog veka više na zaštitu od virusa, kopiranje (“bekap”) i osiguranje podataka nego što su platili sam računar.

Mogućnosti za dalja ulaganja u istrazivanja desalinizacije i redukcije potrošnje vode su velike.
Taj trend će se proširiti i na druge uređaje, poput MP3 plejera, mobilnih telefona i digitalnih video rekordera, ističe se u analizi revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte “Predviđanja za tehnologiju u 2008.” Proizvođači bi zato trebalo da se orijentišu na ponudu usluga koje nadopunjuju osnovne funkcije uređaja i zadovoljavaju potrebe korisnika za sigurnošću podataka.

Dilojtovi konsultanti procenjuju i da će digitalni jaz u 2008. godini biti veći nego ikada. Ovoga puta se ne radi samo o razlici između onih koji “imaju” i onih koji “nemaju” pristup tehnologiji, jer digitalni jaz pogađa i one koji poseduju digitalne podatke ali iz nekog razloga ne mogu da im pristupe. Naime, postojanje različitih standarda snimanja i čuvanja podataka zakomplikovalo je situaciju za mnoge korisnike, a neki formati koji su pre samo deset ili manje godina bili uobičajeni, poput disketa i zip drajva, danas su zastareli. Iako tehnološke kompanije koje poseduju prava na pojedine standarde snimanja i čuvanja podataka ostvaruju ogroman profit, čitav tehnološki sektor će morati da bude više pragmatičan u smislu osmišljavanja i održavanja formata za dugoročno čuvanje podataka.

Tehnološki sektor bi mogao da odigra ključnu ulogu u rešavanju globalnog problema dostupnosti pitke vode. Iako deo kompanija i fondova već investira značajna sredstva u razvoj tehnologija prečišćavanja, desalinizacije i redukcije potrošnje vode, mogućnosti za dalja ulaganja su velike. Ekološki izazov za sektor tehnologije predstavlja i pobošljanje svetlosne efikasnosti bele LED diode, koja bi u 2008. godini trebalo da postane ekonomski isplativa.

Kada govorimo o trendovima u tehnologiji ne može se preskočiti pitanje nanotehnologije, manipulacije materijom na nivou atoma ili molekula, prema kojoj je u javnosti često postojala averzija. Upravo zbog svog ogromnog potencijala, nanonethnologija je više uplašila nego oduševila širu javnost. Međutim, nanotehnologija je već uveliko unapredila gotovo sve aspekte ljudskog života, od unapređenja brzine procesora do rešavanja različitih ekoloških pitanja, tako da se očekuje njeno šire prihvatanje.

Ovogodišnje izdanje Dilojtovog istraživanja “Predviđanja za tehnologiju u 2008. godini” zasniva se na intervjuima sa vodećim menadžerima i analitičarima u sektoru tehnologije širom sveta, anketama sprovedenim među klijentima kompanije Dilojt, kao i procenama preko 6000 Dilojtovih partnera, direktora i viših menadžera specijalizovanih za tehnologiju.Pogledaj i:

voda

,

tehnologija

,

led

,

nano

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Stiv Džobs kritikovao "Gugl" i "Adob"

Izvršni direktor "Epla" Stiv Džobs kritikovao je "Gugl" i "Adob" na sastanku sa osobljem svoje kompanije, prenosi "Skaj nju...

Lekovita moć vode

Kod glavobolje, prehlade i problema s cirkulacijom koristiće vam tople, a kod umora i nervoze - hladne kupke. Ako imate prob...

Krenite na trčanje za top formu

Ako ste odlučili da ovog proleća budete fizički aktivniji ili vam je dosadilo vežbanje u zatvorenim fitnes centrima, poč...