Početna » Fun » Hi-tech »

Robot-nastavnik predaje u Tokiju

 
Detalji

Na njenom licu mogu se videti šest osnovnih osećanja: iznenađenje, strah, gađenje, bes, sreća i tuga.

 
 

Robot-nastavnik Saja, koju su nedavno proizveli japanski naučnici, održala je svoje prvo predavanje u jednoj školi u Tokiju, navodi britanski „Telegraf”.

Saja je prvobitno (pre pet godina) stvorena da radi na recepciji u japanskim kompanijama, da bi je robotičari nedavno reprogramirali u nastavnicu.
Humanoidni robot Saja predavala je 10-godišnjim učenicima osnovne škole „Kudan” lekcije iz nauke i tehnologije.
Uredno očešljana, našminkana i obučena, Saja je dizajnirana da što više liči na ljudsko biće. Na njenom licu mogu se videti šest osnovnih osećanja: iznenađenje, strah, gađenje, bes, sreća i tuga.
Tvorac Saje, profesor Hiroši Kobajaši sa Univerziteta prirodnih nauka u Tokiju, kaže da je njena glavna svrha da deci predoči značaj tehnologije, ali i da zameni svoje ljudske kolege u školama kojima nedostaju nastavnici.
„Većina profesora ne može da se u potpunosti posveti svojim učenicama, tako da je ovaj robot specijalno dizajniran kako bi svaki đak dobio adekvatno znanje”, objašnjava profesor Kobajaši.
Saja je prvobitno (pre pet godina) stvorena da radi na recepciji u japanskim kompanijama, da bi je robotičari nedavno reprogramirali u nastavnicu. (Blic)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Klaustrofobična komedija
Klaustrofobična komedija napisana je 1986. a praizvedbu je imala 6.11. 1987. u režiji Dušana Kovačevića......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Monitor sa posebnom polarizovanom tehnologijom

Kompanija "LG lektroniks" razvila je novi "sinema" trodimenzionalni (3D) monitor i televizijski monitor, koji koriste posebnu...

Robot operise prostatu

Montrealska bolnica „Sakre-ker” pocela je redovno da koristi robota Da Vinčija (Vinci) za operacije prostate. Prve takve...

Samsung Galaxy Tab 10.1 u Telenoru!

Ponuda tableta u Telenoru bogatija je za najnoviji i najtanji Samsung Galaxy Tab 10.1, koji zadovoljava sve potrebe korisnika...