Početna » Fun » Hi-tech »

Telenor : GPS sistem

 
Telenor : GPS sistem
Hi-tech | dodato 25.07.2008.
Detalji

Korisnik biva pravovremeno obavešten i o potrebnom servisu, čime kompanija može da uštedi na troškovima održavanja vozila.

 
 

Lokacija vozila određuje se pomoću GPS modema, uređaja instaliranog u vozilu, koji na osnovu komunikacije sa satelitom daje podatke o poziciji, brzini i smeru kretanja vozila u realnom vremenu.

Telenor je sedmi po veličini svetski mobilni operator na svetu sa 153 miliona korisnika, od čega 3,047 miliona u Srbiji.
Kompanijama koje žele da povećaju produktivnost poslovanja i ujedno smanje troškove kompanija Telenor, u saradnji sa svojim poslovnim partnerima, omogućila je uslugu pozicioniranja i praćenja vozila putem GPS sistema. Ovom uslugom moguće je daljinsko lociranje i praćenje kretanja vozila pomoću sistema globalnog pozicioniranja (GPS), mreže mobilne telefonije (GPRS) i Interneta.
Lokacija vozila određuje se pomoću GPS modema, uređaja instaliranog u vozilu, koji na osnovu komunikacije sa satelitom daje podatke o poziciji, brzini i smeru kretanja vozila u realnom vremenu. GPS modem u sebi sadrži i SIM karticu preko koje se podaci o vozilu (putem GPRS-a) šalju u kontrolni centar u kome se sakupljaju podaci o svim vozilima.
Krajnji korisnik preko Internet portala ili posebne aplikacije instalirane na računaru ima mogućnost da uživo prati vozila, analizira njihovo kretanje i generiše izveštaje o poziciji i upotrebi vozila.
Korišćenjem ove usluge, korisnici imaju mogućnost da uspostave dobro organizovan i efikasan red vožnje i putanju kretanja vozila, uštede gorivo planiranjem putanje kretanja ili uočavanjem nagle promene njegovog nivoa u rezervoaru. Korisnici su u mogućnosti da brže reaguju na situacije poput zastoja u saobraćaju, kvarova vozila i iznenadnih zahteva korisnika. Bezbednost vozača, vozila i robe je na višem nivou, omogućena je kontrola prekoračenja brzine, kao i aktiviranje alarma u slučaju neželjenih događaja koje korisnik sam može da definiše, poput skretanja vozila sa naznačene putanje, starta motora, otvaranja vrata I drugih. Korisnik biva pravovremeno obavešten i o potrebnom servisu, čime kompanija može da uštedi na troškovima održavanja vozila.
Upotreba ove Telenorove usluge, koja je trenutno dostupna na teritoriji Srbije i Evrope, korisna je, pre svega, svim kompanijama koje žele da optimizuju svoje resurse, kompanijama sa voznim parkom, poput trgovačkih lanaca, distributera robe, kurirskih službi, špeditera, lizing i osiguravajućih društava, preduzeća za obezbeđenje, rent-a-car, ali i kompanijama iz drugih branši.
Telenor je sedmi po veličini svetski mobilni operator na svetu sa 153 miliona korisnika, od čega 3,047 miliona u Srbiji. Ova kompanija uživa ugled inovatora u oblasti mobilne telefonije na tržištima u razvoju. Nakon investicije od 1,513 milijardi evra, koja je proglašena i najvećom pojedinačnom investicijom u jugoistočnoj Evropi, Telenor zvanično posluje u Srbiji od 1. septembra 2006. godine. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Zašto je Telenor pravi izbor?

Svakom postpejd korisniku prelazak u Telenorovu mrežu omogućava brojne pogodnosti, posebno zahvaljujući paketima iz „Pre...

Nominovan Telenorov WAP portal

Kompanija Telenor Srbija nominovana je za prestižnu nagradu “Mefi” (Meffy) kao najbolji mobilni operator na novim trži...

“iPhone 4” kupilo 1,7 miliona ljudi

Američki proizvođač kompjutera Apple je za prva tri dana od puštanja u maloprodajnu mrežu prodao 1,7 miliona novih telef...