Početna » Fun » Hi-tech »

10 “zapovesti” za zaštitu od mobilnih

 
Detalji

Vesti iz francuske

 
 

Grupa od 20 čuvenih kardiologa iz raznih zemalja koje je okupio Dejvid Servan-Šrajber, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Pitsburgu (SAD), sačinila je 10 preporuka za zaštitu od štetnih elektromagnetnih talasa koje emituju mobilni telefoni...

Prva preporuka je da se korišćenje mobilnih telefona ne dozvoljava deci mlađoj od 12 godina
Prva preporuka je da se korišćenje mobilnih telefona ne dozvoljava deci mlađoj od 12 godina, osim u hitnim slučajevima, jer su organi u razvoju osetljiviji na elektromagnetne talase. Danas, međutim, 18 odsto školske dece poseduje mobilne telefone.

Druga preporuka je da se telefon drži na više od jednog metra udaljenosti od tela, jer se amplituda magnetnog polja smanjuje 50 puta na udaljenosti od jednog metra.

Treća preporuka je da udaljenost od osobe koja razgovara mobilnim telefonom bude veća od jednog metra, tako da se izbegava korišćenje aparata u sredstvima javnog saobraćaja gde se drugi ljudi u blizini pasivno mogu izložiti uticaju elektromagnetnih talasa.

Četvrta preporuka je da se izbegava nošenje mobilnih telefona neposredno uz telo i da se "mobilnjaci" ne drže noću u blizini kreveta.

Peta preporuka je da u slučajevima kada mora da se nosi mobilni telefon, antena bude usmerena od tela.

Šesta preporuka je da se preko mobilnog što kraće razgovara, a sedma da se prilikom razgovora redovno menja uvo na kome se drži uređaj i da se on ne približava uvetu sve dok pozvana osoba ne podigne slušalicu.

Osma preporuka je da se izbegava korišćenje mobilnog kada je slab signal ili prilikom brzog kretanja, na primer u automobilu ili vozu.

Deveta preporuka je da se više pribegava korišćenju SMS poruka u komunikaciji, jer se na taj način smanjuje vremensko trajanje izlaganja elektromagnetnim talasima i blizine uređaja u odnosu na telo.

Deseta preporuka je da se izabere uređaj s elektromagnetnim talasima koji najmanje prodiru u organizam, što može da se obavi u konsultaciji s operaterom ili pregledom uporedne liste nivoa elektromagnetnih talasa koje emituju različiti modeli uređaja, a koja se nalazi na sajtu Servan-Šrajbera, koji je i sam oboleo od raka mozga, objavljeno je na sajtu e-sante.fr.
(RTS)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Monitor sa posebnom polarizovanom tehnologijom

Kompanija "LG lektroniks" razvila je novi "sinema" trodimenzionalni (3D) monitor i televizijski monitor, koji koriste posebnu...

Moderni Corby telefoni

Želite da imate uvek jedinstvene, moderne i funkcionalne stvari, bilo da je u pitanju garderoba, komad nakita ili mobilni te...

Android za početnike

Pitate se šta je Android i čemu li služi? Evo osnovnih informacija......