Početna » Fun » Hi-tech »

Microsoft predstavio tablet Surface

 
Detalji

Prošlog petka Microsoft je zakazao veliku press konferenciju za ponedeljak. Špekulicije o povodu konferencije za štampu potekle su sa sajta The Wrap, koji izveštava da će kompanija iz Redmonda predstaviti svog konkurenta iPadu.

 
 

Glasine su bile tačne, Microsoft je predstavio svoj tablet pod nazivom Surface.

Ovaj Windows 8 tablet dolazi u dve verzije, WIndows RT i Windows 8 Pro, a ove dve verzije razlikuju se i hardverski.

Windows RT težak je 676 grama i debeo 9,3 milimenata, dolazi sa 32 ili 64GB , a tu su microSD, USB 2.0 port i Micro HD Video.

On je, kao i uređaj koji pokreće Windows 8 Pro, tablet 10,6-inčnog ekrana (ClearType HD Display). Međutim, ova pro verzija je teška 903 grama i debljine je 13,5 milimetara, ali dolazi sa 64 ili 128 GB memorije.

Windows RT tablet radiće na ARM čipsetu, dok će pro verzija imati Intel Ivy Bridge.

Pored toga, Microsoft korisnicima nudi covere sa punom QWERTY tastaturom, koja se putem magneta kači za tablet.

Ukoliko su Windows tableti baš ono što vama treba, moraćete da se strpite do jeseni, jer će u prodaju krenuti kada bude lansiran i Windows 8, a cena za sada nije poznata.

Rečeno je samo da će biti konkurentna.

Ono što je iznenadilo pojedine analitičare je činjenica da je Microsoft odlučio da proizvede i hardver, iako je, bar ako se gleda glavni izvor prihoda, on softverska kompanija.

"Pitanje je zbog čega Microsoft to radi", rekao je za Rojters Majkl Silver, analitičar Gartnera. "Da li se radi o nepoverenju u proizvođače? Definitivno je rizično kada Microsoft počne da se takmiči sa svojim korisnicima", kaže on.

A kompanija je, kada se tiče proizvodnje hardvera, imala različite rezultate do sada. Dok je Xbox i dalje jedan od uspešnijih proizvoda kompanije, dok je muzički plejer Zune, planirano da bude konkurent iPodu, bio neuspešan, a projekat brzo ugašen.

Sličnu sudbinu doživeo je i telefon Kin, a u proizvodnju nije ušao ni Courier, tablet sa dva ekrana čiji je prototip ranije prikazan.

Hoće li Surface biti drugi uspešan izlet u polje hardvera, videćemo od jeseni.

(Izvor: B92)
Pogledaj i:

tablet

,

ipad

,

microsoft

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Folio 100 - novi Toshiba tablet

Toshiba je predstavila novi tablet računar - Folio 100 koji radi pod operativnim sistemom Android 2.2....

E-uprava - iskustvo i vizija

Razmena iskustava sa zemljama koje su uspešno usvojile E-upravu i partnerstva sa liderima u ovoj oblasti, mogu da budu put i...

Microsoft Srbija pomaže deci u Svratištu

Kompanija Microsoft Srbija pomaže deci u Svratištu......