Početna » Fun » Hi-tech »

Appleov strah od Samsunga

 
Appleov strah od Samsunga
Hi-tech | dodato 07.09.2011.
Detalji

Pre svega, mnogi u tom potezu prepoznaju Appleov strah od Samsungove ekspanzije, a filozofija "tužićemo vas" uistinu bi mogla dokazati da je posle Džobsa nastao potop u Appleu.

 
 

Već sad se čuju priče kako je odlazak Stiva Džobsa naterao čelništvo Applea na nerazumne poteze i premda će Apple sudski ovaj problem možda pretvoriti u svoj trijumf, skandal na IFA-i donosi mu mnogo negativnog publiciteta.

Najveći skandal na ovogodišnjem sajmu IFA koji se danas zatvara u Berlinu bilo je nenadano povlačenje Samsungovih tableta s njihovoga štanda.
Posetioci koji su prvoga dana sajma obilazili najveći i najreprezentativniji štand na sajmu mogli su isprobati novi Samsungov model Galaxy Tab 7.7., no oni koji su stigli sledećeg dana tabletima nisu ga mogli ni videti, jednostavno zato što ih više nije ni bilo.

To je posledica Appleove tužbe zbog toga što je Samsung u svoje tablete implementirao neke njihove registrovane patente. No dok u Americi traje legalni postupak kojim tek trebada se dokaže Samsungova krivica, u Nemačkoj se stvari malo brže odvijaju.

Tako je pre nekoliko nedelja sud u Dizeldorfu zabranio dalju prodaju Samsung Galaxy Taba 10.1 (ali ne i ostalih) zbog izričite sličnosti s iPadom. No kad je Samsung predstavio na press-konferenciji Galaxy Tab 7.7., Apple je brže-bolje zatražio od nadležnog suda da se taj model skloni sa Samsungovog štanda na IFA-i.

Prema nemačkim zakonima, da je Samsung to odbio učiniti, mogao je biti kažnjen sa 250.000 eura, a u slučaju da ne plati, bio bi priveden njihov predsednik uprave, odnosno glavni predstavnik u Nemačkoj.

Svakako, nije bilo teoretskih izgleda da se takvo nešto dogodi. Ono što je izvesno jeste da ovi modeli, a izgledno i novi Note, neće biti u prodaji u Nemačkoj, dok Galaxy Tab 7.7 sigurno neće biti u prodaji u Americi.

Samsung je drugog dana sajma uklonio tablete i sav promo-materijal. Zanimljiva je pritom činjenica da se treći Samsungov tablet – Galaxy Tab 8.9 koji nije bio izložen na Samsungovom štandu, nego na štandu Deutsche Telekoma – i dalje mogao razgledati i isprobavati.

Vrlo je indikativno kako je Apple insistirao na uklanjanju ova dva modela, a ne i na sklanjanju Galaxy Taba 8.9. Ovaj uređaj, s LTE tehnologijom, trebao bi u ponudu T-Mobilea Nemačke stići u decembru.

Je li Apple zaboravio da Samsung ima još jedan tablet u ponudi ili su možda dobre veze s T-Mobileom ipak prejake? Korisnici T-Mobilea u Nemačkoj sigurno će za Božić dobiti novi izvrsni uređaj, a Samsung sigurno neće ostati skrštenih ruku kako bi uzvratio zbog ovog skandala.

Već sad se čuju priče kako je odlazak Stiva Džobsa naterao čelništvo Applea na nerazumne poteze i premda će Apple sudski ovaj problem možda pretvoriti u svoj trijumf, skandal na IFA-i donosi mu mnogo negativnog publiciteta. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Šta se večeras daje na Facebooku?

Warner Brothers je prvi holivudski studio koji će distribuirati filmove putem Facebooka, a prvi film koji će u okviru nove ...

37. Međunarodni sajma turizma

„Iskoristi trenutak“ moto je 37. Međunarodnog sajma turizma koji se na Beogradskom sajmu održava od 19. do 22. februara...

Google otvara kancelariju u Zagrebu

Google je najavio da će tokom juna otvoriti kancelariju u Zagrebu, čime će se poslovanje ove kompanije proširiti na regio...