Početna » Fun » Hi-tech »

Android za početnike

 
Android za početnike
Hi-tech | dodato 17.08.2010.
Detalji

Google stalno izbacuje nove, savršenije verzije ovog operativnog sistema, pa su to prosto različite verzije Androida. "Najsvežija" je 2.2, odnosno Froyo.

 
 

Pitate se šta je Android i čemu li služi? Evo osnovnih informacija...

Ukratko rečeno, Android je operativni sistem namenjen pre svega "pametnim" telefonima sa ekranom osetljivim na dodir.
Za Android ste, naravno, čuli. Dok se okrenete, eto novog modela telefona zasnovanog na Android platformi, tako da čak i moćni iPhone mora ozbiljno da se "pomuči" u borbi za još koji procenat udela na tržištu.

Ipak, da li u nekom širem društvu možete da se uključite u razgovor na tu temu? Evo nekoliko osnovnih informacija, tako da i vi možete da zablistate.


Šta je uopšte Android?

Ukratko rečeno, Android je operativni sistem namenjen pre svega "pametnim" telefonima sa ekranom osetljivim na dodir. Dakle, Android je ono što pokreće sve menije i aplikacije na telefonu. Ili, još jednostavnije, Android čini da vaš telefon "radi".

Razvio ga je Google, predstavljen je 2007. godine, a prvi mobilni telefon koji je radio na ovom operativnom sistemu je bio T-Mobile G1, koji se pojavio 2008. godine.


Šta Android čini tako posebnim?

Za razliku od ostalih operativnih sistema, kao što su na primer iOS, koji pokreće iPhone, ili BlackBerry OS, koji su pod potpunom kontrolom kompanija Apple, odnosno Research in Motion, Android funkcioniše kao open-source operativni sistem, tako da proizvođači mobilnih telefona koji se odluče za ovu platformu mogu do izvesne mere da ga prilagode svojim potrebama.

Druga stvar koja Android čini posebnim je činjenica da je to zaista dobar operativni sistem, možda ne tako našminkan kao iOS, ali brz i pouzdan, sa user friendly interfejsom.


Da li se svi telefoni koji rade na Androidu zovu "droidi"?

Ne baš. "Droid" je ime modela zasnovanih na Androidu koje proizvodi kompanija Verizon Wireless, pa tako postoje na primer Droid X, Droid Eris, Droid Incredible i tako dalje. HTC Evo 4G nije "droid", ali jeste mobilni telefon koji radi na Android platformi.


U čemu je razlika između Donut, Cupcake i Froyo Androida?

Google stalno izbacuje nove, savršenije verzije ovog operativnog sistema, pa su to prosto različite verzije Androida. "Najsvežija" je 2.2, odnosno Froyo.


Koliko aplikacija postoji za Android?

Oko 70.000, ali njihov broj raste iz dana u dan. Dobro, to je još daleko od 225.000 koliko vam je na raspolaganju u App Store, ali inženjeri iz komapnije Google imaju dobru volju, a i to se računa.


Koji modeli zasnovani na Androidu su sada aktuelni?

Početkom leta predstavljen je HTC Evo 4G, a tu su i Motorola Droid X, Samsungova Galaxy S serija, kao i Samsung Moment, i friška Motorola Droid 2.Pogledaj i:

android

,

mobilni

,

google

,

htc

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Google redizajnira Gmail

Google nastavlja sa unapređivanjem svojih servisa, a poslednje takvo stiže za Gmail - imejl servis ove kompanije....

Google pomaže pri traženju avio-karte

Najveći svetski veb pretraživač Google je potpisao konačan sporazum o kupovini kompanije ITA Software specijalizovane za ...

Google Cloud Print

Projekat Google Cloud Print koji bi trebalo da omogući korisnicma štampanje dokumenata preko bilo koje aplikacije....