Početna » Fun » Hi-tech »

Koji vam uređaj treba?

 
Koji vam uređaj treba?
Hi-tech | dodato 10.08.2010.
Detalji

Ovako skupi uređaji se ne kupuju često, pa je kajanje usled pogrešne procene dugo i bolno. Zato dobro procenite svoje potrebe, ali i mogućnosti.

 
 

Laptop, netbook, od 10, 15, 17 inča, gigabajti, gigaherci... Za prosečnog kupci koji je krenuo po svoj prvi laptop previše nepoznatih reči.

Što veći ekran to veće uživanje prilikom igranja, ali na umu treba imati dve stvari. Prvo, veliki laptopovi nisu zgodni za nošenje, pa ne preterujte ako planirate da svog mezimca nosite sa sobom.

Prepoznajte svoje potrebe

Pre svega treba biti iskren i objektivno sagledati potrebe. Nemojte iza priče o učenju kriti želju za igranjem ili gledanjem filmova. Da bi znali koje komponente su vam bitne, obradićemo nekoliko neformalnih kategorija korisnika računara.


Želite sve... to je nemoguće

Ukoliko ste prosečan Srbin, onda su vam skromnost i realnost strane vrline. Vaša vizija je jednostavna - želite najbrži i najbolji laptop, po ceni običnog mobilnog telefona. Vaš laptop mora da obavlja sve što i komšijin desktop računar, samo dosta brže. Za takvo zadovoljstvo ćete ipak morati da zavučete ruku malo dublje u džep. Ono što vama treba jeste procesor sa dva jezgra, bar tri GB memorije i neintegrisana grafička karta. Što se veličine ekrana tiče, uglavnom se treba držati zlatne sredine - 15,6 inča je za većinu idealno rešenje.


Samo vam igrice trebaju

Tako dakle. U vama čuči mali Rambo željan krvi i jedino što vas interesuje jeste broj frejmova u najnovijoj igri. Za vas postoji samo jedan kriterijum - grafička karta. Vrlo bitna stvar - nije uvek brža ona koja ima veći broj u oznaci. Recimo ATI Radeon HD 5145 nije brža od HD 4670. Neka vas ne lažu da je procesor bitan koliko i grafička karta - to je davno prošlo vreme jer je danas gotovo nemoguće naći laptop koji ima moćnu grafičku kartu i slabašan procesor. Gotovo bilo koji procesor sa dva jezgra je dovoljno dobar za vas, mada od viška glava ne boli.

Što veći ekran to veće uživanje prilikom igranja, ali na umu treba imati dve stvari. Prvo, veliki laptopovi nisu zgodni za nošenje, pa ne preterujte ako planirate da svog mezimca nosite sa sobom. Drugo, veći ekran obično znači i veću rezoluciju ekrana, a to opet znači da vam treba jača grafička karta.


Gedžeti za putovanja

Put do mora se otegao, gužva na granici, a dosada ubija. Ključ za vaše muke se zove baterija, i to velika, najveća koju možete naći. Postoje modeli koji nisu šampioni po performansama, ali im je zato bateriju teže „isušiti” nego zemunske podrume kad nadođe Dunav. Ključna stvar koju treba tražiti u specifikacijama je „devetoćelijska baterija”. Poželjno je da ekran ne bude veći od 13,3 inča.

Ovde možemo napraviti internu podelu na dve kategorije. U prvu spadaju ultraprenosni laptopovi koji imaju sasvim solidne performanse, ali i nešto veću cenu. Drugu kategoriju čine netbukovi - lagani i mali uređaji (sa ekranom 9-12 inča), skromnih mogućnosti ali i veoma prihvatljive cene. Mnogi privučeni cenom ne razmišljaju previše o tome da li ima netbook zaista odgovara. Ovo nikako nije zamena za klasične laptopove, a pogotovo ne za desktop računar. Surfovanje internetom na ekranu čija je najčešća rezolucija 1024x600 piksela nije prijatno na duže staze. Netbukovi su pogodni za mlade koji mnogo vremena provode van kuće, ali pored ovoga imaju i neki veći računar.


Bez Fejsbuka ne možete

Super su ti uređaji, ali sve što vi želite jeste da u bilo koje doba dana i noći proverite koliko je vaših prijatelja „lajkovalo” sliku sa sinoćne žurke. Vratite novčanike u džep, možda već imate sve što vam treba. Većina mobilnih telefona ima mogućnost povezivanja na internet, a najpopularniji sajtovi imaju i verzije posebno prilagođene za pregled na mobilnim uređajima. Treba imati u vidu da ovo rešenje ima mnogo ograničenja, a mnogo više udobnosti u radu nude takozvani pametni telefoni (smartphone). Imaju veće ekrane sa višom rezolucijom, a neki nude i mogućnost povezivanja putem wirelessa, što je mnogo brži i jeftiniji način pristupa internetu.


Ne kupujte na brzinu

Ovako skupi uređaji se ne kupuju često, pa je kajanje usled pogrešne procene dugo i bolno. Zato dobro procenite svoje potrebe, ali i mogućnosti. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Twitter sve popularniji van SAD-a

Twitter je osnovan u Sjedinjenim Američkim državama (SAD), ali ima više članova van u ostalim delovima sveta....

Tužio mamu jer mu je "hakovala" Facebook

Tinejdžer iz Arkanzasa obračunaće se sa majkom na sudu, zbog promenjene lozinke za društveni sajt....

Svi bi "tač skrin"

Svetsko tržište mobilnih telefona sa ekranima osetljivim na dodir - "tač skrin" (touch screen) porašće ove godine....