Početna » Fun » Hi-tech »

Kanađani brane BlackBerry

 
Kanađani brane BlackBerry
Hi-tech | dodato 09.08.2010.
Detalji

Nekim vladama zbog toga smeta što u BlackBerry mrežu u inostranstvu nemaju pristup i tako ne mogu u hitnim slučajevima da otkriju neke "nepoželjne aktivnosti".

 
 

Kanadska vlada staje u odbranu kompanije RIM, čiji su model BlackBerry zabranili Emirati i Saudijska Arabija.

Kanadska vlada to obično čini kada su kompanije te zemlje suočene sa problemima u inostranstvu, prenele su svetske agencije.
Pošto je Saudijska Arabija u petak započela blokadu glavnih usluga čuvenog telefona BlackBerry, vlada Kanade je objavila da će stati u odbranu kanadske kompanije RiM (Research in Motion), koja proizvodi taj "pametni" telefon.

Kanadska vlada to obično čini kada su kompanije te zemlje suočene sa problemima u inostranstvu, prenele su svetske agencije.

Osim Saudijske Arabije i Ujedinjeni Arapski Emirati su odlučili da iz bezbednosnih razloga 11. oktobra obustave pružanje glavnih usluga preko multifunkcionalnog BlackBerry.

Obe zemlje žele kontrolu nad porukama koje se razmenjuju preko tih kanadskih telefona, popularnih, pre svega, među poslovnim ljudima, zahvaljujući sistemu za šifrovanje poruka, SMS-u, mejlu i usluzi trenutnog slanja poruka.

Libanske vlasti, istovremeno, očekuju da im RiM obezbedi program za pristup šifrovanim podacima koji se prenose preko servera telefona te kompanije.

U libanskom ministarstvu za telekomunikacije su istakli da proučavaju dokumentaciju, kako bi se pripremili za razgovore sa kompanijom RiM i dobili program koji omogućava državama pristup informacijama.

U Libanu je registrovano oko 60.000 korisnika "blekberija".

Za razliku od firmi Nokia, ili Apple, koji proizvode slične modele, RIM ima kontrolu nad svojom mrežom i nad šifriranom tehnologijom prenosa podataka. Zahvaljujući tome je BlackBerry sa svojim operacionim sistemom omiljen među menadžerima, kojima je važna bezbedna komunikacija, navode mediji.

Mreže, preko kojih aparati BlackBerry komuniciraju, predaju podatke u šifrovanom obliku preko servera u Kanadi i Velikoj Britaniji.

Nekim vladama zbog toga smeta što u BlackBerry mrežu u inostranstvu nemaju pristup i tako ne mogu u hitnim slučajevima da otkriju neke "nepoželjne aktivnosti".

Emirati, međutim, nisu jedina zemlja kojoj smeta što im mreža RIM nije dostupna. Vlade su navikle, naime, kako ukazuju stručnjaci, da u kritičnim situacijama mogu da uđu u druge mobilne mreže, kako bi obezbedile sebi potrebne podatke.

I Evropska komisija je preključe svim zaposlenima, kojih je više od 32.000, zabranila, iz bezbednosnih razloga, upotrebu mobilnih telefona BlackBerry i odlučila se za modele američke kompanije Apple i tajvanske HTC.

(Tanjug) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Telenor poklanja damama nakit

Prsten u duginim bojama ili zvončica sa kristalnim nežno roze krilima, zagasitocrveno srce ili pufnasta pahuljica sa belom ...

“iPhone 4” kupilo 1,7 miliona ljudi

Američki proizvođač kompjutera Apple je za prva tri dana od puštanja u maloprodajnu mrežu prodao 1,7 miliona novih telef...

Da ti nešto šapnem!

"Spajsica" i očajna domaćica snimile su reklamu za novi telefon "LG Fashion touch"....