Početna » Fun » Hi-tech »

Zaštiti svoju WLAN konekciju

 
Zaštiti svoju WLAN konekciju
Hi-tech | dodato 17.05.2010.
Detalji

Čitavu EU je to koštalo 10 milijardi evra i - 186.000 radnih mesta.

 
 

Svi računari koji se danas prodaju raspolažu priključkom za bežični internet.

Mnogo je korisnika te usluge, međutim, malo je onih koji su zaštitili svoju WLAN konekciju.
Povezivanje računara sa bežičnim mrežnim adapterom može biti zaštićeno šifrom koja mora da se ukuca da bi veza proradila. Ali, nemarni vlasnici to ne rade i na njihove adaptere može da se prikači svako ko je u blizini.

Tako se jedan mladić, ne vodeći preterano računa o građanskoj odgovornosti, nedavno prikačio na adapter jednog komšije koji je tada bio na godišnjem odmoru. Sa interneta je nelegalno skinuo hit "Leto našeg života“, piše "Dojče vele".

Taj piratski postupak i krađu intelektualne svojine diskografska kuća, vlasnik hita, je na osnovu jedinstvene IP-adrese našla adapter preko koga je muzika nelegalno skinuta i zatražila odštetu od vlasnika adaptera, koji o svemu nije imao pojma, pa je odbio da plati traženu sumu.

Diskografska kuća je bila uporna i stigla čak i do Ustavnog suda, koji joj je delimično dao za pravo. Naime, odlučeno je da vlasnik adaptera ne mora da plati odštetu jer sam nije prekršio zakon, ali je nateran da zaštiti svoju kućnu mrežu šifrom.

Muzička industrija je odluku Ustavnog suda već proslavila kao veliku bitku dobijenu u ratu za svoja prava.

Prema najnovijoj studiji, 4,6 miliona Nemaca se snabdeva muzikom, knjigama, filmovima i računarskim programima ilegalnim kopiranjem sa interneta. To je 2008. prouzrokovalo direktnu štetu od 1,2 milijarde evra i gubljenja 34.000 radnih mesta. (Blic) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Moć web multimedije

Najpopularniji sajt za deljenje video sadržaja “Youtube” se nalazi na trećem mestu po posećenosti u Srbiji. Ispred nje...

Novogodišnja ponuda Telenor-a

Novogodišnja ponuda Telenor internet paketa......

Android se prodaje bolje nego iPhone

Prvi put u istoriji "pametnih" telefona, Android se prodaje bolje od modela iPhone....