Početna » Fun » Hi-tech »

Zaštiti svoju WLAN konekciju

 
Zaštiti svoju WLAN konekciju
Hi-tech | dodato 17.05.2010.
Detalji

Čitavu EU je to koštalo 10 milijardi evra i - 186.000 radnih mesta.

 
 

Svi računari koji se danas prodaju raspolažu priključkom za bežični internet.

Mnogo je korisnika te usluge, međutim, malo je onih koji su zaštitili svoju WLAN konekciju.
Povezivanje računara sa bežičnim mrežnim adapterom može biti zaštićeno šifrom koja mora da se ukuca da bi veza proradila. Ali, nemarni vlasnici to ne rade i na njihove adaptere može da se prikači svako ko je u blizini.

Tako se jedan mladić, ne vodeći preterano računa o građanskoj odgovornosti, nedavno prikačio na adapter jednog komšije koji je tada bio na godišnjem odmoru. Sa interneta je nelegalno skinuo hit "Leto našeg života“, piše "Dojče vele".

Taj piratski postupak i krađu intelektualne svojine diskografska kuća, vlasnik hita, je na osnovu jedinstvene IP-adrese našla adapter preko koga je muzika nelegalno skinuta i zatražila odštetu od vlasnika adaptera, koji o svemu nije imao pojma, pa je odbio da plati traženu sumu.

Diskografska kuća je bila uporna i stigla čak i do Ustavnog suda, koji joj je delimično dao za pravo. Naime, odlučeno je da vlasnik adaptera ne mora da plati odštetu jer sam nije prekršio zakon, ali je nateran da zaštiti svoju kućnu mrežu šifrom.

Muzička industrija je odluku Ustavnog suda već proslavila kao veliku bitku dobijenu u ratu za svoja prava.

Prema najnovijoj studiji, 4,6 miliona Nemaca se snabdeva muzikom, knjigama, filmovima i računarskim programima ilegalnim kopiranjem sa interneta. To je 2008. prouzrokovalo direktnu štetu od 1,2 milijarde evra i gubljenja 34.000 radnih mesta. (Blic) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Tinejdžeri sajt prodali za 100 miliona dolara

Catherine Cook i njen brat David iz New Jerseya pre šest godina pokrenuli su web stranicu MyYearbook.com....

Microsoft zvanično preuzeo Skype

Microsoft kupio Skype za 8,5 milijardi dolara....

Appleov strah od Samsunga

Već sad se čuju priče kako je odlazak Stiva Džobsa naterao čelništvo Applea na nerazumne poteze i premda će Apple suds...