Početna » Fun » Hi-tech »

Promućkaj telefon

 
Promućkaj telefon
Hi-tech | dodato 22.04.2010.
Detalji

Za sada nije poznato kada bi ta oprema mogla da postane standardna.

 
 

Kako da se bez gledanja proveri da li su stigle nove poruke i kakvo je stanje baterije - mućkanjem!

Mućkanjeeeeeee!
Koliko puta dnevno bacate pogled na svoj mobilni telefon kako biste proverli da li je stigla neka poruka? Neki to čine veoma često, a kako je vreme novac - to znači određeni gubitak vremena.

Grupa istraživača na Univerzitetu u Glazgovu, u Škotskoj, smislila je način kako da se bez gledanja provere količina poruka ili napon baterije u mobilnom.

Svi znamo da, kada se neka flašica ili kutijica promućkaju u ruci, zvuci zavise od njihove ispunjenosti. Zašto onda, upitali su se istraživači, ne bi i broj poruka ili napunjenost baterije u mobilnom mogli da se proveravaju mućkanjem?

Kombinujući zvučnik i vibrator mobilnog telefona uspeli su da stvore sličan efekat koji su nazvali "šugl", što u škotskoj verziji engleskog jezika znači - mućkanje. Da bi se proverilo da li je u mobilni telefon sa instaliranim "šuglom" stigla poruka, dovoljno je da se protrese u ruci.

Zvuci, pak, zavise od broja poruka - jedna poruka zvuči kao jedna kuglica koja se kotrlja u kutiji, dve poruke - kao dve kuglice, i tako dalje.

Moguće je čak podesiti da poruke od različitih osoba zvuče kao sudaranje kuglica od različitog materijala - metala, drveta, stakla... Takođe je moguće podesiti da trešenje telefona u različitim pravcima označava prioritet poruka.

Provera napunjenosti baterije zvuči kao bućkanje malo ili mnogo tečnosti u telefonu. Za dobijanje ovih efekata potrebno je da telefon bude opremljen akcelerometrima koji reaguju na pokrete. (FoNet) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Mobilni telefon ne voli plažu

Leto je veoma stresno godišnje doba za mobilne telefone, naročito ako putujete na more jer je tada izložen okolini opasnoj...

Najbolji tehnološki uređaji 2011.

Samsunga Galaxy S2 proglašen je za telefon godine na ovogodišnjem izboru za najbolje tehnološke uređaje - T3 Gadget Aword...

Skype na Nokia telefonima

Čuveni sistem za glasovnu komunikaciju preko Interneta Skype sada je dostupan i preko virtuelne prodavnice....