Početna » Fun » Hi-tech »

Jedna baterija daje struju celom gradu

 
Detalji

Pored osnovnog zadatka da stanovnicima Prezidija obezbeđuje kontinuitet u napajanju strujom, baterija.

 
 

Gradić Prezidio u Teksasu uskoro će dobiti bateriju koja će moći da punih osam sati napaja strujom sva domaćinstva u slučaju kvara na električnoj mreži.

Nikola Tesla
U Teksasu se sve radi na veliko, čak i onda kada je reč o baterijama - u gradiću Prezidio, na samoj granici sa Meksikom, upravo su završeni radovi na izgradnji ogromne baterije, veličine kuće, koja će biti puštena u rad ove nedelje.

Ova baterija će moći da punih osam sati napaja strujom sva domaćinstva u slučaju kvara na električnoj mreži.

Izgradnja baterije, na bazi tehnologije natrijum-sulfata, koštala je 25 miliona dolara. Njena snaga od četiri megavata je, po rečima inicijatora ovog projekta, dovoljna za napajanje strujom celog grada u trajanju od najmanje osam sati.

Pored osnovnog zadatka da stanovnicima Prezidija obezbeđuje kontinuitet u napajanju strujom, baterija, nazvana "Bob", imaće i istraživačku namenu.

Predstavnik teksaške elektroprivrede je izjavio da će se na osnovu funkcionisanja ove baterije naučnici pokušati da ustanove da li će ona jednog dana moći da se koristi i za skladištenje struje proizvedene putem obnovljivih izvora energije kao što su sunce i vetar. (Tanjug) 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

SMS popularniji od telefoniranja

Slanje SMS poruka postalo je najpopularniji oblik komunikacije putem mobilnih telefona među mladima u Americi....

iPad ubica laptopa?

Apple iPad, koji se u prodaji nalazi od subote, već je dobio iznenađujuće dobre zvanične ocene i nazvan je ubicom laptopa...

NEC PC sa 3D-om

Kompanija NEC predstavila je prototip stonog računara koji omogućava korisnicima gledanje video programa u 3D tehnologiji....