Početna » Fun » Hi-tech »

Jedna baterija daje struju celom gradu

 
Detalji

Pored osnovnog zadatka da stanovnicima Prezidija obezbeđuje kontinuitet u napajanju strujom, baterija.

 
 

Gradić Prezidio u Teksasu uskoro će dobiti bateriju koja će moći da punih osam sati napaja strujom sva domaćinstva u slučaju kvara na električnoj mreži.

Nikola Tesla
U Teksasu se sve radi na veliko, čak i onda kada je reč o baterijama - u gradiću Prezidio, na samoj granici sa Meksikom, upravo su završeni radovi na izgradnji ogromne baterije, veličine kuće, koja će biti puštena u rad ove nedelje.

Ova baterija će moći da punih osam sati napaja strujom sva domaćinstva u slučaju kvara na električnoj mreži.

Izgradnja baterije, na bazi tehnologije natrijum-sulfata, koštala je 25 miliona dolara. Njena snaga od četiri megavata je, po rečima inicijatora ovog projekta, dovoljna za napajanje strujom celog grada u trajanju od najmanje osam sati.

Pored osnovnog zadatka da stanovnicima Prezidija obezbeđuje kontinuitet u napajanju strujom, baterija, nazvana "Bob", imaće i istraživačku namenu.

Predstavnik teksaške elektroprivrede je izjavio da će se na osnovu funkcionisanja ove baterije naučnici pokušati da ustanove da li će ona jednog dana moći da se koristi i za skladištenje struje proizvedene putem obnovljivih izvora energije kao što su sunce i vetar. (Tanjug) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moskvičem do pakla
Drama “Moskvičem do pakla” građena je na autentičnoj priči o mladiću koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio devojku....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dell najavljuje novi tablet

Dell je na Oracle konferenciji Open World u San Francisku najavio svoj novi mini prenosivi uređaj dijagonale od sedam inča,...

iPad zasenio "mekove"

Kompanija "Epl" (Apple) prodala je u SAD dva puta više tablet računara iPad, nego kompjutera "mek"....

Kinezi već prodaju iPhone 5

Apple još uvek nije predstavio iPhone 5, ali prodavci u Kini već primaju porudžbine u pretprodaji....