Početna » Fun » Hi-tech »

Tranzistor veličine kartice

 
Tranzistor veličine kartice
Hi-tech | dodato 08.03.2010.
Detalji

Tranzistor veličine kartice za mobilni, sta je sledece...

 
 

Istraživači na Univerzitetu Notr Dam, u Indijani (SAD), konstruisali su novu vrstu magnetnih tranzistora nanometarskih dimenzija.

Još manji - poput sićušne kartice za mobilni telefon!
Njihov čip nema žica i ni izdaleka ne troši toliko struje kao klasični tranzistor. Moguće je, naime, konstruisati sklopove od sićušnih magneta, oko stotinu nanometara, koji funkcionišu kao magnetna logička kola ili služe kao skladišta za informacije.

Čipovi su napravljeni tako što je na silikonsku pločicu nanet tanak sloj legure gvožđa i nikla u kome su elektronskim mlazom isečena "ostrvca".

Izložena pulsirajućem magnetnom polju "ostrvca" su se orjentisala u jednom ili drugom pravcu. Drugim rečima, "zapamtila" su određeni niz nula i jedinica.

Sondom, koja je skenirala ostrvca, bilo je moguće "čitati" ono što su zapamtila. Ali i više od toga - ostrvca su bila u stanju da obavljaju i logičke operacije.

Po oceni istraživača, kako prenosi časopis "Sajens", ovi magnetni tranzistori mnogo su manje podložni spoljnim uticajima i njihova proizvodnja mogla bi da bude veoma jeftina.

Postoje, međutim, i teškoće u konstruisanju manjih i bržih čipova: od brzine reagovanja na električne promene, preko potrošnje struje do zagrevanja. (FoNet) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Maraton maratona" - ultramaraton

U organizaciji ARK "Eko maraton", Radio Beograda 202 i JP Ada Ciganlija - u subotu 13. marta, 2010. godine održaće se pod n...

Trikovi za tehniku

Televizor, mobilni telefon, navigacioni sistem, kamkorder, noutbuk, mini-linija…...