Početna » Fun » Hi-tech »

Tranzistor veličine kartice

 
Tranzistor veličine kartice
Hi-tech | dodato 08.03.2010.
Detalji

Tranzistor veličine kartice za mobilni, sta je sledece...

 
 

Istraživači na Univerzitetu Notr Dam, u Indijani (SAD), konstruisali su novu vrstu magnetnih tranzistora nanometarskih dimenzija.

Još manji - poput sićušne kartice za mobilni telefon!
Njihov čip nema žica i ni izdaleka ne troši toliko struje kao klasični tranzistor. Moguće je, naime, konstruisati sklopove od sićušnih magneta, oko stotinu nanometara, koji funkcionišu kao magnetna logička kola ili služe kao skladišta za informacije.

Čipovi su napravljeni tako što je na silikonsku pločicu nanet tanak sloj legure gvožđa i nikla u kome su elektronskim mlazom isečena "ostrvca".

Izložena pulsirajućem magnetnom polju "ostrvca" su se orjentisala u jednom ili drugom pravcu. Drugim rečima, "zapamtila" su određeni niz nula i jedinica.

Sondom, koja je skenirala ostrvca, bilo je moguće "čitati" ono što su zapamtila. Ali i više od toga - ostrvca su bila u stanju da obavljaju i logičke operacije.

Po oceni istraživača, kako prenosi časopis "Sajens", ovi magnetni tranzistori mnogo su manje podložni spoljnim uticajima i njihova proizvodnja mogla bi da bude veoma jeftina.

Postoje, međutim, i teškoće u konstruisanju manjih i bržih čipova: od brzine reagovanja na električne promene, preko potrošnje struje do zagrevanja. (FoNet) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Buđenje" na Radio Beogradu

Nova radio emisija donedavnog voditeljskog dua B92, Gorice Nešović i Dragana Ilića, kreće na Radiju Beograd od 10. maja....

Dell najavljuje novi tablet

Dell je na Oracle konferenciji Open World u San Francisku najavio svoj novi mini prenosivi uređaj dijagonale od sedam inča,...

250 kompanija - preko 2,65 biliona USD

Prema istraživanju revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt (Deloitte) ukupna prodaja 250 najvećih kompanija za proizvodnj...