Početna » Fun » Zanimljivosti »

Poreska uprava pojačava kontrolu

 
Detalji

Poreska uprava u 2010. godini počinje pojačanu kontrolu legalnosti softvera. Do sada su poreski inspektori kontrolisali da li firme poseduju legalni softver u 15 odsto poseta, a u 2010. godini to će činiti u 50 odsto poseta.

 
 

Poreska uprava je od januara do oktobra 2009. godine izvršila 2011 kontrola.

U poslednje dve godine podnete su 144 prijave za privredne prestupe.
Poreska uprava u 2010. godini počinje pojačanu kontrolu legalnosti softvera. Do sada su poreski inspektori kontrolisali da li firme poseduju legalni softver u 15 odsto poseta, a u 2010. godini to će činiti u 50 odsto poseta. U poslednje dve godine podnete su 144 prijave za privredne prestupe.

U cilju povećanja efikasnosti borbe protiv piraterije, od 21. do 28. decembra 2009. godine održana je serija treninga za poreske inspektore u organizaciji Poreske uprave Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Američke privredne komore u Srbiji (AmCham). U četiri regionalna centra za obuku Poreske uprave u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu obuku je prošlo oko 400 inspektora službe terenske kontrole i Poreske policije.

Tokom obuke su obrađene teme koje ukazuju na negativne uticaje upotrebe nelegalnog softvera na državu i društvo u celini, zatim knjigovodstveni tretman softverskih proizvoda kao i konkretna uputstva za prepoznavanje nelegalnog softvera različitih proizvođača. Tokom treninga su razmenjena konkretna iskustva u oblasti primene Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite autorskog i srodnog prava i izneti predlozi za unapređenje postojećih procedura za kontrolu poreskih obveznika i zakonske regulative.

Pored predstavnika BSA (Business Software Alliance) obuke su predvodili predstavnici proizvođača softvera koji su na našem tržištu najviše pogođeni problemom softverske piraterije; to su svakako Microsoft kao proizvođač operativnih sistema i softverskih paketa za kancelarijsko poslovanje, kao i lideri u oblasti softvera za računarsku grafiku i projektovanje uz pomoć računara, Adobe i Autodesk.

Pomenute obuke su podržane od strane softverske grupe u okviru Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine AmCham-a, a u cilju podrške državnim organima u efikasnoj primeni zakonske regulative u praksi sa direktnim uticajem na stvaranje pogodne klime za poslovanje i privlačenje stranih ulaganja. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Softver koji "hladi" Sony Vaio

Japanski elektronski gigant "Soni" (Sony) zatražio je od vlasnika prenosivih računara Vaio....

Google povukao opasne aplikacije

Google je povukao 21 besplatnu aplikaciju iz svoje veb prodavnice "Android market"....

Konferencija korisnika Primavera

Centar za upravljanje projektima-CPM, već deset godina, promoviše profesiju upravljanja projektima praktičnom metodološko...