Početna » Fun » Zanimljivosti »

250 kompanija - preko 2,65 biliona USD

 
Detalji

izvor: http://www.deloitte.com - Jelena Galić

 
 

Prema istraživanju revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt (Deloitte) ukupna prodaja 250 najvećih kompanija za proizvodnju robe široke potrošnje nadmašila je 2,65 biliona dolara. Ukupna prodaja je porasla za 8,4 odsto u odnosu na prošlu godinu iak

Kompanije poput Research in Motion (Blackberry wireless), SanDisk (proizvodi bazirani na flash memoriji), Apple (iPod, iTunes, iPhone) i Red Bull (energetska pića) su iskusile porast od preko 25 odsto.
Više od četvrtine ukupne prodaje ostvarilo je 10 najvećih svetskih kompanija, koje su zajedno zabeležile prodaju od 751 milijarde dolara. Ove kompanije rastu za nijansu brže od prosečnih, po stopi od 8,6 odsto, i dominantne su kada je u pitanju udeo ostvarenog profita u odnosu na ukupnu prodaju.

Sedam od deset vodećih kompanija su iz elektronske industrije. Najveća među njima je kompanija Hewlett Packard, koju blisko prati kompanija Samsung Electronics. Na samom vrhu liste nalazi se Altria Group Inc, koja je bila najveća kompanija za proizvodnju robe široke potrošnje na svetu, prema finansijskim pokazateljima iz 2006. godine. Međutim, nakon izdvajanja Kraft Foods od giganta duvanske industrije dolazi do promena u martu 2007. godine. Takođe, Altria planira da odvoji svoju brzorastuću kompaniju Philip Morris International, pa se stoga očekuje njeno ispadanje sa liste 10 vodećih kompanija. Severnoameričke kompanije su dominantne kada su u pitanju prihodi i veličina. Od 250 najvećih svetskih kompanija ovog sektora, 94 su iz Severne Amerike sa prosečnom prodajom od preko 11 milijardi, što je najveći prosek za jednu zemlju ili regiju. Ipak, ove kompanije su iskusile najmanji rast prodaje - svega 7,4 odsto.

Poslednjih godina došlo je do spajanja u maloprodajnom sektoru, što je dovelo do manjeg broja velikih maloprodajnih kompanija. Ove kompanije su u mogućnosti da diversifikuju svoju ponudu uvođenjem trgovačke robne marke za širok spektar proizvoda. ”Verovatno će ovaj trend prouzrokovati spajanje i među proizvođačima robe široke potrošnje. Naime, ovaj sektor dolazi do momenta kada je previše ponuđača na tržištu, a jedno od rešenja za ovaj problem bi bilo spajanje dobavljača i racionalizacija njihove ponude.”, komentariše Jelena Galić, direktor sektora za menadžment konsalting u kompaniji Dilojt.

Dilojtova analiza pokazuje da najveću stopu rasta imaju kompanije za proizvodnju tzv. luksuznih proizvoda. Prosečan rast neto prodaje u ovom sektoru iznosio je 15,5 odsto. Međutim, među TOP 250 kompanija, Nintendo Co. beleži rast neto prodaje od impresivnih 90 odsto u fiskalnoj 2006. godini. Nintendo je napravio izvanredan napredak ponudivši igre za širok spektar korisnika u 2006. godini, preokrenuvši trend opadanja prodaje u industriji džepnih elektronskih igara. Kompanije za proizvodnju hrane, pića i duvanskih proizvoda su najbrojnije na listi TOP 250. Međutim, iako najbrojnije na listi, 123 navedenih kompanija beleži najmanji prosečni rast prodaje od samo 5,6 odsto. Prema mišljenju Jelene Galić „Kompanije za proizvodnju hrane, pića i duvanskih proizvoda nisu pojedinačno beležile veliki rast zato što je došlo do zasićenja tržišta, odnosno potrošači su dostigli nivo kada već kupuju onoliko osnovnih stvari koliko im je potrebno. Izuzetan rast ove godine i još veći potencijal za rast u budućnosti imaju kompanije iz sektora mode, elektronike i luksuzne robe. To je posledica logičnog trenda da kako potrošači postaju imućniji oni počinju da troše više na proizvode koji nisu hrana.”

50 kompanija sa najbržim rastom
Prodaja koju ostvaruje 50 kompanija sa najbržim rastom u sektoru proizvoda široke potrošnje prosečno je porasla za 25 odsto, što je tri puta veći rast od proseka za top 250 kompanija. Fokusiranje na inovativne proizvode rezultira snažnim rastom nekoliko kompanija koje se nalaze na listi najbrže-rastućih 50 kompanija. Kompanije poput Research in Motion (Blackberry wireless), SanDisk (proizvodi bazirani na flash memoriji), Apple (iPod, iTunes, iPhone) i Red Bull (energetska pića) su iskusile porast od preko 25 odsto. Posmatrano geografski, kompanije koje posluju na tržištima u razvoju, shodno očekivanjima, rastu brzo. Dve indijske kompanije koje su ušle na listu TOP 250 najvećih, nalaze se i na listi 50 kompanija koje najbrže rastu.Takođe, tri od pet kineskih kompanija i dve od četiri kompanije sa Tajvana spadaju u grupu brzorastućih. Kompanije u Africi i na Srednjem Istoku rastu brže od 14,3 odsto, a prate ih pacifičke kompanije (8,9 odsto), evropske (8,8) i kompanije iz Latinske Amerike (8,5 odsto). ”Američke kompanije posluju na zrelom tržištu, dok kompanije koje posluju u manje razvijenim privredama imaju mogućnost za brži rast. Izazov za kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država i Zapadne Evrope predstavlja pronalaženje novih tržišta na kojima postoji mogućnost generisanja dodatnog rasta. Takođe, na globalnom nivou dolazi do promene odnosa u potrošnji pojedinaca i domaćinstava. Naime, na tržištima u razvoju se povećava deo raspoloživog prihoda namenjen potrošnji u tzv. srednjoj klasi potrošača, što globalne kompanije iz sektora proizvoda široke potrošnje mogu da iskoriste za povećanje prodaje.”, komentariše Jelena Galić.

Celo istraživanje možete pronaći na: http://www.deloitte.com/dtt/research/0,1015,cid%253D195282,00.htmlPogledaj i:

deloitte

,

hi tech

,

kompanije

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Samsung B5310 CorbyPRO

Ispod šarene Corby maske B5310 krije se udobna QWERTY tastatura, Wi-Fi i (neočekivanog) A-GPS modula....

Android - otključavanje pogledom

Blue Planet Apps će u sledeće dve nedelje predstaviti beta verziju BioLocka, aplikacije za biometrijsku zaštitu "pametnih"...

iPad ubica laptopa?

Apple iPad, koji se u prodaji nalazi od subote, već je dobio iznenađujuće dobre zvanične ocene i nazvan je ubicom laptopa...