Početna » Fun » Zanimljivosti »

Bor: Pečurke za trovanje

 
Detalji

Kasnije su mu u bolnici objasnili da mu je život bio ugrožen, da je oko minut bio klinički mrtav, bez pulsa.

 
 

Sa suprugom Draganom kupio je na lokalnoj pijaci pečurke, ne sluteći da mu je prodavačica spakovala „muharu,” jednu od otrovnijih gljiva koje se mogu ubrati u okolnim šumama.

Nekoliko sati kasnije oboje smo završili u hitnoj službi gde su se lekari borili za moj život.
Trgovac iz Bora Goran Raičević nikada nije koristio halucinogene i psihoaktivne i supstance, ali je doživeo halucinacije koje će pamtiti do kraja života. Sa suprugom Draganom kupio je na lokalnoj pijaci pečurke, ne sluteći da mu je prodavačica spakovala „muharu,” jednu od otrovnijih gljiva koje se mogu ubrati u okolnim šumama. „Kao da je bilo juče, još pamtim lik sede žene koja je u korpi prodavala gljive. Bile su crvene sa belim pegama. Mislili smo da zna šta prodaje. Nekoliko sati kasnije oboje smo završili u hitnoj službi gde su se lekari borili za moj život,” kaže Raičević. Kaže da su nakon večere osetili jaku mučninu. Supruga je povratila, što joj je verovatno umanjilo tegobe, a Goran je posle dva sata počeo da preživljava pakao.
„Hodajući ka bolnici, koja nam je srećom u blizini, imao sam osećaj da mi ruke i noge lebde i kao da nisu bile deo mog tela. Ubrzo sam počeo da haluciniram, da se smejem i trčim, a svuda oko lekara video sam pečurke.”
Kasnije su mu u bolnici objasnili da mu je život bio ugrožen, da je oko minut bio klinički mrtav, bez pulsa. Sigurne smrti spasila ga je dežurna lekarska ekipa i činjenica da živi nedaleko od bolnice.
Raičevići su samo dvoje od mnogobrojnih pacijenata širom Srbije koji su bili žrtve trgovaca pečurkama, koji na pijacama prodaju ovu namernicu bez odgovarajuće, ili čak nikakve kontrole. Svake godine u borskom zdravstvenom centru registruje se nekoliko trovanja od pečuraka, ali i pored toga u gradu ne postoji služba koja bi kontrolisala njihov promet.
Prema rečima toksikologa Zdrvastvenog centra u Boru, doktorke Dragice Petalinkar, prošle godine je u opštini evidentirano pet trovanja pečurkama, a kao najteži slučaj vodi se trovanje Gorana Raičevića.
Predsednik skupštine asocijacije potrošača Zoran Andrejić naglašava da je problem u tome što u Boru ne postoji fitosanitarni inspektor koji bi bio zadužen za tu oblast. „Sanitarna i komunalna inspekcija bi trebalo da zabrane prodaju prehrambenih proizvoda biljnog i životinjskog porekla ukoliko na njima ne postoji serifikat. Na borskoj pijaci nemamo uslove i standarde za prodaju takve vrste proizvoda,” zaključio je Andrejić.
Osim gljiva, na pijaci se bez adekvatne kontrole prodaju riba, piletina, rakija, pa i med sumnjivog porekla. „Problem je godinama prisutan u celoj Srbiji, a mogao bi biti rešen usvajanjem zakona o hrani,” smatra Andrejić.
Doktorka Petelinkar savetuje potrošačima da kupuju isključivo pečurke koje na pakovanju imaju deklaraciju. „Sličnost između jestivih i otrovnih pečuraka je često neznatna i zato ljudi moraju biti oprezni,” kaže ona. „Jer, kao što glasi stara poslovica, sve pečurke su jestive, ali se neke jedu samo jednom.” (Beta)Pogledaj i:

otrovna pecurka

,

zivot

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Splav RIVER - 11.06.12.

Aktivan 5 dana u nedelji tokom leta, sa najpoznatijim izvođačima, svakako predstavlja jedan od najposećenijih splavova u B...

Većina muškaraca ne unosi dovoljno vitamina

Od nedostatka magnezijuma, vitamina D, a često i vitamina B12 pati 77 odsto muškaraca....

Vanilla Lounge

Ekskluzivni klub Vanilla Lounge nalazi se u samom centru Beograda. Ambijent je izuzetno atraktivan u zlatnim, crnim, belim i ...