Početna » Fun » Zanimljivosti »

Automobili na vodonik posle 2020.

 
Detalji

Intenzivno se radi i na vozilima koja će se pokretati na struju.

 
 

Mazda je jedna od svetskih auto-kompanija koja radi na razvoju vozila na vodonik, u trenutku kada sve više raste zabrinutost zbog vrtogalavog rasta cene nafte i sve većeg zagađenja čovekove okoline.

Početkom ovog meseca, rivalska japanska kompanija Honda počela je prvu komercijalnu proizvodnju vozila na vodonik.
Automobili koje će pokretati vodonik neće moći da budu u masovnoj komercijalnoj upotrebi pre 2020. godine, izjavio je generalni menadžer japanske Mazde zadužen za tehnička istraživanja Cutomu Macuoka u Madridu, gde se održava međunarodna konferencija posvećena nafti, prenosi AFP. „Najskorije vreme kada će kupci moći da koriste takva ekološki prilagođena vozila na normalan način biće 2020”, rekao je Macuoka na Svetskom kongresu o nafti koji se održava u prestonici Španije. „Imamo mnogo stvari da uradimo pre toga,” dodao je on. Pre masovne upotrebe vozila na vodonik mora da se reši pitanje infrastrukture i stanica za dopunu automobila tim gorivom. Pored toga, morao bi se pronaći način masovne proizvodnje takvih vozila po prihvatljivoj ceni, pre nego što se pređe na alternativno gorivo, umesto automobila koji se pokreću na benzin ili gas.

Mazda je jedna od svetskih auto-kompanija koja radi na razvoju vozila na vodonik, u trenutku kada sve više raste zabrinutost zbog vrtogalavog rasta cene nafte i sve većeg zagađenja čovekove okoline. Intenzivno se radi i na vozilima koja će se pokretati na struju.

Početkom ovog meseca, rivalska japanska kompanija Honda počela je prvu komercijalnu proizvodnju vozila na vodonik. Reč je o autmobilu srednje veličine sa četiri sedišta nazvanom FCX Clarity koji postiže brzinu od 160 kilometara na sat.

Honda će početi da nudi na lizing te automobile sa električnim motorom koji će se napajati sistemom „gorive ćelije” i koji će emitovati jedino vodenu paru, bez ikakvih štetnih gasova. Ta vozila izdavaće se na lizing stanovnicima južne Kalifornije od kraja avgusta.

Međunarodna agencija za energiju smatra da vodonik i vodonične „gorive ćelije” mogu odigrati ključnu ulogu u odvraćanju korisnika energije od nafte, gasa i uglja, koji najviše utiču na zagađenje čovekove okoline i klimatske promene. (Tanjug)Pogledaj i:

automobil

,

vodonik

,

honda

,

mazda

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Chevrolet Cruze finalista za auto godine

The World Car Awards objavila je da je Chevrolet Cruze finalista za prestižnu nagradu najboljeg automobila godine u svetu, a...

Honda Jazz Hybrid

Još jedna hibridna Honda, nadajmo se da kod nas neće biti toliko skupa kao i sve ostale....

Ruska "lada" se vraća u Britaniju

Model "lada" najveće ruske fabrike automobila "Avtovaz" se posle trinaestogodišnje pauze vraća na tržište Velike Britani...