Početna » Fun » Zanimljivosti »

Automobili na vodonik posle 2020.

 
Detalji

Intenzivno se radi i na vozilima koja će se pokretati na struju.

 
 

Mazda je jedna od svetskih auto-kompanija koja radi na razvoju vozila na vodonik, u trenutku kada sve više raste zabrinutost zbog vrtogalavog rasta cene nafte i sve većeg zagađenja čovekove okoline.

Početkom ovog meseca, rivalska japanska kompanija Honda počela je prvu komercijalnu proizvodnju vozila na vodonik.
Automobili koje će pokretati vodonik neće moći da budu u masovnoj komercijalnoj upotrebi pre 2020. godine, izjavio je generalni menadžer japanske Mazde zadužen za tehnička istraživanja Cutomu Macuoka u Madridu, gde se održava međunarodna konferencija posvećena nafti, prenosi AFP. „Najskorije vreme kada će kupci moći da koriste takva ekološki prilagođena vozila na normalan način biće 2020”, rekao je Macuoka na Svetskom kongresu o nafti koji se održava u prestonici Španije. „Imamo mnogo stvari da uradimo pre toga,” dodao je on. Pre masovne upotrebe vozila na vodonik mora da se reši pitanje infrastrukture i stanica za dopunu automobila tim gorivom. Pored toga, morao bi se pronaći način masovne proizvodnje takvih vozila po prihvatljivoj ceni, pre nego što se pređe na alternativno gorivo, umesto automobila koji se pokreću na benzin ili gas.

Mazda je jedna od svetskih auto-kompanija koja radi na razvoju vozila na vodonik, u trenutku kada sve više raste zabrinutost zbog vrtogalavog rasta cene nafte i sve većeg zagađenja čovekove okoline. Intenzivno se radi i na vozilima koja će se pokretati na struju.

Početkom ovog meseca, rivalska japanska kompanija Honda počela je prvu komercijalnu proizvodnju vozila na vodonik. Reč je o autmobilu srednje veličine sa četiri sedišta nazvanom FCX Clarity koji postiže brzinu od 160 kilometara na sat.

Honda će početi da nudi na lizing te automobile sa električnim motorom koji će se napajati sistemom „gorive ćelije” i koji će emitovati jedino vodenu paru, bez ikakvih štetnih gasova. Ta vozila izdavaće se na lizing stanovnicima južne Kalifornije od kraja avgusta.

Međunarodna agencija za energiju smatra da vodonik i vodonične „gorive ćelije” mogu odigrati ključnu ulogu u odvraćanju korisnika energije od nafte, gasa i uglja, koji najviše utiču na zagađenje čovekove okoline i klimatske promene. (Tanjug)Pogledaj i:

automobil

,

vodonik

,

honda

,

mazda

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Prva električna "zastava 10"

Prvi automobil na električni pogon, koji je napravljen na platformi automobila "zastava 10", registrovan je u Kragujevcu....

Međunarodni salon automobila 2011.

Pod sloganom "Poslastica za oči" beogradskoj publici je se na 35 hiljada kvadrata predstavljeno oko 450 proizvođača, uvozn...

U prodaji ulaznice za ASIMO robota

Ulaznice za nastupe ASIMO robota, za 24, 25. i 26. septembar, od danas su u prodaji na biletarnici u Zadužbini „Ilije M. K...