Početna » Fun » Zanimljivosti »

Recept za dušu i zdrav život

 
Detalji

Gradska biblioteka
"Vladislav Petković - Dis"
Čačak

 
Gradska biblioteka Vladislav Petković - Dis, ČačakGradska biblioteka Vladislav Petković - Dis, ČačakGradska biblioteka Vladislav Petković - Dis, ČačakvGradska biblioteka Vladislav Petković - Dis, ČačakGradska biblioteka Vladislav Petković - Dis, Čačak
 

Proces osiromašenja ljudske duše u našem društvu odvija se već nekoliko decenija paralelno sa ekonomskom krizom, koja je razornija za pojedinca i za porodicu od materijalnog siromaštva.

Zdravlje je najlepše odelo koje nosimo, ali mogu ga videti samo oni koji su bolesni.
''Zdravlje je najlepše odelo koje nosimo, ali mogu ga videti samo oni koji su bolesni''. Pod ovim zaštitnim znakom održano je prvo druženje sa davdesetak pripadnica lepšeg pola u Zablaću, a najbolje mesto za to je ogranak Gradske biblioteke ''Vladislav Petković Dis'' u Disovom rodnom selu. Bibliotekari Dubravka Ilić, Vladimir Simić i Mirko Drmanac, na čelu sa direktorom Danicom Otašević, želeli su da pokažu da je Kuća knjiga najsigurnija kuća na svetu, u kojoj se osim ''leka za dušu'', može naći i recept za zdraviji život.

Tako je u petak, 29. novembra 2013. godine, Gradska biblioteka oživela nekadašnju praksu druženja sa čitaocima i akciju ''Selu u pohode''. Izbor je pao na žensku populaciju čitalaca u najbrojnijem ogranku za koju je organizovano predavanje na temu prevencije zdravlja koju je uz video-prezentaciju održala dr Žaklina Živković, specijalista opšte medicine. Da je muzika, kao i knjiga, lek koji se najlakše ''konzumira'', pokazala je pesmom i zvucima harmonike Mila Ćosović iz Čačka, nekadašnja članica popularnog vokalno-instrumentalnog ansambla ''Đerdan'' .

Proces osiromašenja ljudske duše u našem društvu odvija se već nekoliko decenija paralelno sa ekonomskom krizom, koja je razornija za pojedinca i za porodicu od materijalnog siromaštva. S obzirom da na pripadnicama ženske populacije počiva svakodnevni porodični život u gradskoj, a pogotovo u seoskoj sredini, sigurno je da one posebno osećaju težinu otuđenosti i kome se obratiti za pomoć u konkretnim situacijama. Neopravdano smo se postideli naših tradicionalnih posela, kao načina da se komšije okupe i počaste nekim lepim povodom, da pomognu jedni drugima u poslovima, ali i da daju oduška pesmom i prijatnim razgovorom. Dobra stara vremena i praksu treba vratiti svuda gde je to moguće, kao i živu reč i susrete ljudi.

U dobrodošlici na ženskom druženju u Zablaću, Danica Otašević je pozvala prisutne da posle prvog okupljanja, koje je ujedno i pilot program, predlože teme za sledeće sastanke i da se oni održavaju jednom mesečno. Predavanje o prevenciji i rizicima po zdravlje, poput pušenja, nepravilne ishrane, naslednog faktora i drugih, izazvali su veliko interesovanje prisutnih dama. U koliko se posle ovog predavanja obrate svom izabranom lekaru, cilj susreta je ispunjen. Uz pesmu, kafu, jabuke, kao i kolače koje je poklonila Ljiljana Brković Ogašanović, Zablaćanka po rođenju, u prijatnoj atmosveri je proteklo dvosatno druženje u Biblioteci.

Čačanski bibliotekari pokazali su još jednom da njihova delatnost nije samo da preporučuju dobru knjigu koja je „lek za dušu“, već su druženjem organizovanim za žene, proširili svoju čitalačku porodicu i stavili se u misiju zdravog života i lepše budućnosti. Ovaj susret može da bude recept i drugim institucijama i organizacijama da se više posvete žiteljima na selu i njihovim potrebama. Na prvom mestu potrebna je dobra volja.Pogledaj i:

dis

,

čačak

,

biblioteka

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izložba slika: U plavom kroz vreme

U utorak, u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvara se izložba slika "U plavom kroz vreme" slikara Slobodana Amano...

Jedan običan utorak u Zablaću

Ogranak Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću demantuje sve priče da deca ne čitaju......

Povelja zahvalnosti

Nagrađena Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku....