Početna » Fun » Zanimljivosti »

Zaštićena video baština

 
Detalji

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“

Adresa: 32000 Čačak, Gospodar Jovanova 6
Telefoni: 032/223-608 (direktor), 340-960 (centrala), 342-755 (Pozajmno odeljenje)
Email: biblioteka@cacak-dis.rs
Veb adresa: www.cacak-dis.rs

 
 

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ preuzela je 14. oktobra 2013. godine bogatu video arhivu TV Čačka, od nastanka 1999. do njenog stečaja u junu 2012. godine.

Zbog brzog tehnološkog razvoja mnogi nosači zvuka i slike nisu više dostupni i upotrebljivi, pa Biblioteka vrši digitalizaciju građe i konverziju u prihvatljive oblike.
Zahvaljujući razumevanju Agencije za stečaj i stečajnog upavnika Aleksija Kaluđerovića, preuzeto je ukupno 933 video kaseta i 3.502 DVD diska.
Na ovaj način izuzetna video građa trajno će biti sačuvana u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke kao vredno kulturno nasleđe.
Od preuzete građe oko 530 video kaseta i 1.050 diskova svedoči o lokalnim događajima i ljudima koji su obeležili burno razdoblje na početku 21. veka.
TV Čačak osnovana je kao opštinski medij 1999. godine, potom je privatizovana, a prestala je da radi sredinom prošle godine.

Gradska biblioteka je jedna od retkih ustanova u Srbiji koja veliku pažnju posvećuje prikupljanju audio i video građe, njenoj obradi i čuvanju.
Zbog brzog tehnološkog razvoja mnogi nosači zvuka i slike nisu više dostupni i upotrebljivi, pa Biblioteka vrši digitalizaciju građe i konverziju u prihvatljive oblike.
Nakon digitalizacije video građe TV Galaksije, Biblioteka je sada u prilici da sačuva u elektronskoj formi i arhivira video materijal bivše opštinske televizije koja je imala regionalnu frekfenciju.
Nesumnjivo da je reč o izuzetnom i neponovljivom materijalu o jednom vremenu i ljudima koji je našao pravo mesto u Zavičajnom odeljenju čačanske biblioteke i biće sačuvan za buduće generacije. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Svetski dan knjige

Povodom Svetskog dana knjige 23.aprila 2008. Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56) će od (11:00-13:00) organizovatu ...

Digitalna čitaonica novina

Najveća digitalna medijska dokumentacija u Srbiji, sa gotovo milion novinskih tekstova iz dnevne i nedeljne štampe arhivira...

Google Books: 130 miliona knjiga

Google Books, usluga pretraživača Google za pristup digitalizovanim književnim delima izbrojala je da u svetu trenutno ima...