Početna » Fun » Zanimljivosti »

Dan nauke - 10. juli!

 
Dan nauke - 10. juli!
Zanimljivosti | dodato 06.07.2012.
Detalji

Zainteresovani mogu da se prijave za ovaj besplatni naučni izlet putem sajta www.dannauke.cpn.rs.
Prevoz je organizovan u terminima od 17 i 19 h sa platoa ispred Skupštine grada Beograda.
Ukoliko dolazite sopstvenim ili gradskim prevozom (autobuska linija 65), adresa je Volgina br. 7.

 
 

Rođendan Nikole Tesle u srbiji se obeležava kao Dan nauke

Povodom Dana nauke, Centar za promociju nauke organizuje nekoliko aktivnosti u cilju približavanja naučnih disciplina najširoj javnosti.

Ovogodišnja tema Dana nauke je astronomija i u cilju njene promocije, Centar organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, koja ove godine obeležava 125 godina postojanja.

Posetioce očekuje šetnja krugom opservatorije, upoznavanje sa arhitekturom objekta i posmatračkim paviljonima. Kroz istoriju ove institucije, njenu ulogu, značaj i domete vodiće vas naši poznati astronomi.

Astronomska opservatorija na Zvezdari je kompleks od izuzetnog arhitektonskog, umetničkog i nacionalnog značaja. S obzirom na to da je vremenom praktično postala deo šireg centra grada i da zbog gradske svetlosti više ne može u potpunosti da služi svojoj osnovnoj nameni, Centar je podržao inicijativu da ona preraste u Muzej astronomije.

Prva ustanova kod nas za „posmatranje zvezda“ nastala je 1887. kao plod zalaganja prof. Milana Nedeljkovića, započevši svoj rad sa svega tri instrumenta. Postepeno se razvijala početkom 20. veka, a od 1929. do 1932. trajala je izgradnja objekata koje je projektovao arhitekta Jan Dubovi. Astronomska opservatorija predstavlja prvi kompleks modernističke arhitekture u Beogradu. Upravo po zvezdarnici, gradska opština, koja se do tada zvala Veliki Vračar, dobila je ime Zvezdara.

Na Dan nauke, Centar za promociju nauke u Galeriji nauke i tehnike SANU-a od 18 sati organizuje tribinu „Lov na Higsov bozon: Da li je uhvaćena božja čestica“, posvećenu aktuelnom velikom naučnom otkriću.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izložba: Arhitektura Bauhausa

Galerija O3ONE, kao i prethodnih godina, učestvuje u Noći muzeja. U ovogodišnjoj, sedmoj po redu, posetiocima će na Andri...

Jovan Bijelić: Sa slikarske ideje na ideju

Kako se prošle godine navršilo 125 godina od rođenja Jovana Bijelića prilika je da se podsetimo stvaralačkog opusa jedno...

ALDO kolekcija za jesen/zimu 2011.

U zanimljivom ambijentu „Rulet bara“ beogradskog Grand Casina, predstavljenja je nova kolekcija modnog brenda ALDO. Rule...