Početna » Fun » Zanimljivosti »

Zakerberg prodao akcije pre pada FB

 
Detalji

Osnivač i najveći akcionar Fejsbuka Mark Zakerberg, kao i neki od najvećih investitora, prodali su milione akcija te kompanije pre pada njihove cene na berzi.

 
 

Oženio se pa počeo da gubi milione

Osnivač Fejsbuka je na početku trgovanja prodao 30,2 miliona svojih deonica prodao po ceni od 37,58 dolara i time zaradio 1,13 milijardi dolara. Vrednost deonice sada je ponovo u padi i kreće se oko 31 dolara, što znači da je Zakerberg pravovremenom prodajom uštedeo oko 175 miliona dolara.

Inače, analitičari predviđaju da bi cena tih akcija mogla pasti na svega 9,59 dolara. Pad vrednosti deonica upućuje na činjenicu da se predviđa da kompanija ipak neće rasti tako brzo kao što se na početku očekivalo.

Kako navode strani mediji, otkriveno je i da su direktori te kompanije nekoliko dana pre izlaska na berzu bili upozoreni da su prihodi niži nego što se očekivalo, što bi sigurno smanjilo početnu cenu deonica da se pojavilo u javnosti.

Postavlja se pitanje jesu li time glavni investitori zapravo profitirali na štetu manjih kupaca. Brojni deoničari su već podneli tužbu protiv Fejsbuka, kao i protiv banki Morgan Stanli i Goldman Saks, koje stoje iza izlaska na berzu popularne kompanije. Slučaj istražuju i Američka komisija za vrednosne papire i Senat za bankarski odbor.

Deoničari su podneli tužbe jer postoji sumnja da su oni imali informacije o lošijim prihodima, ali ih nisu izneli u javnost. Otkriveno je i da su analitičari banaka svoje procene o budućim zaradama Fejsbuka smanjili pre inicijalne ponude, ali da su te informacije podelili samo sa velikim i privilegovanim investitorima, dok su one manje ostavili u mraku.

Žalbe četiri firme - KC (Knight Capital), CS (Citadel Securities), UBS i ATD (Automated Trading Desk) zbog haotičnog izlaska Fejsbuka na berzu Nasdak mogle bi da se odnose na gubitak veći od 100 miliona dolara, zbog velikog broja problema vezanih za prosleđivanje naloga. Tako je, zbog tehničkog problema, berzanski početak Fejsbuka u prošli petak kasnio pola sata i veliki broj naloga klijenata bio je u zakašnjenju, što je nekim investitorima nanelo veće gubitke, dok je vrednost akcija padala.

(Izvor:B92) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ne damo podatke iz Gmaila

Web pretraživač Google je najavio da će onemogućiti Facebooku i drugim kompanijama, pristup podacima njegovih korisnika....

Tužio mamu jer mu je "hakovala" Facebook

Tinejdžer iz Arkanzasa obračunaće se sa majkom na sudu, zbog promenjene lozinke za društveni sajt....

Facebook podrška za Microsoft

Facebook i Microsoft su se udružili oko zajedničkog projekta, pod nazivom Docs.com...