Početna » Fun » Zanimljivosti »

Noć muzeja širom Srbije

 
Detalji


"Noć muzeja" traje do dva sata posle ponoći, a ulaznica, koja se može kupiti i na samim lokacijama, košta 400 dinara.

 
 

Više od 100 programa biće organizovano na 67 mesta samo u Beogradu

Na više lokacija koncerte će u "Noći muzeja" održati hor "Kolibri", Narodni orkestar RTS-a, Big bend RTS-a, hor "Lučinuška", kvintet "Infinity", bendovi "Blue deal", "Rđa", "The Sexy" i drugi.
Manifestacija "Noć muzeja" počeće večeras u 18 sati širom Srbije, a više od 100 programa biće organizovano na 67 mesta samo u Beogradu. Ekskluzivni program će trajati do dva sata posle ponoći.

Tradicionalno beogradska "Noć muzeja" počinje oglašavanjem fanfara sa Vojnog muzeja, dok će ispred muzeja kadeti i kadetkinje Vojne akademije zaplesati na oficirskom balu. Posetioce očekuje i demonstracija kando veštine, dok će u galeriji samog muzeja biti izloženo oružje koje koriste ratnici Azije.

Narodna biblioteka Srbije, oldtajmerima, kostimima, muzikom i izložbama, vratiće posetioce u tridesete godine prošlog veka, dok će ih Etnografski muzej, svojim programom "Pomeri se s mesta", izazvati da prođu ispod merdevina ili prisustvuju razbijanju ogledala.

U Muzeju Nikole Tesle prvi put će biti predstavljen deo intime slavnog naučnika i izloženi predmeti iz njegove sobe u Njujorku gde je proveo poslednju deceniju života.

Pripadnice lepšeg pola moći će da se oprobaju u Konaku kneginje Ljubice u mešenju hleba.

Izrađivanje rodoslovnih tablica predviđeno je u Manakovoj kući na izložbi "Deset vekova srpskih rodoslova", dok se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke organizuje "noć superheroja" uz filmove, crtanje stripskih junaka, a dobrodošli su i kostimi.

Oni koji žele da se oprobaju u ulozi voditelja "Dnevnika" biće im na raspolaganju studio RTS-a, Filozofski fakultet će se pretvoriti u "muzej živih figura" u kome će posetioci moći da saznaju kako su se žene obrazovale kroz istoriju, otkriti misteriju Vršačkog zamka, pravila ponašanja hipika i pankera, detalje o najpoznatijim istorijskim ljubavnim pričama...

U prilagođenom izložbenom prostoru lokala i nekadašnje pivnice "Štraus" u Karađorđevoj ulici broj 9, prvi put će biti predstavljena atraktivna kolekcija retkih modela "vespi", a ispred zgrade Narodnog pozorišta posetioce dočekaće laseri, reflektori i zanimljive video-projekcije, dok će u Muzeju nacionalnog teatra biti postavljena izložba posvećena Tenesi Vilijamsu.

Muzej istorije Jugoslavije prikazaće razvitak tehnike na primeru aparata za svakodnevnu upotrebu i ekspanziju industrije u Jugoslaviji od 1950. do 1970. godine, te će nove generacije videti kako su mali kućni aparati uneli velike promene u naše živote.

U ponudi "Noći muzeja" su i izložba slika Save Šumanovića u Domu Vojske Srbije, serija grafika islandskog umetnika Gudmundura Gudmundsona (galerija "Haos") , postavka "Olivera Marković" (Muzej pozorišne umetnosti), igračke u Dečjem muzeju, izložba "Medicina u Srbiji kroz vekove" (Muzej srpskog lekarskog društva), insekti u Prirodnjačkom muzeju...

Konroverzna i zabranjivana "Svečana slika" Miće Popovića biće izložena u Nacionalnoj galeriji, a posetici će moći da pogeldaju i niz izložbi koje su prethodnih dana otvorene u beogradskim galerijama.

Interaktivni sadržaji i muzički programi i ove godine dominiraju, te je tako najavljeno pravljenje maketa manastira Raške škole u Galeriji fresaka, izrada keramike sa umetnicima (Muzej primenjene umetnosti), radionica za restauraciju (Visoka škola Srpske pravoslavne crkve), pravljenje igračaka za učenje (Filozofski fakultet), radionica stripa (SKC), izrada maski (Pero art centar), eksperimenti na Hemijskom fakultetu...

(Izvor:B92)Pogledaj i:

noc muzeja

,

beograd

,

srbija

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Brand new heavies na Nišvil festivalu

Britanski sastav Brand new heavies potvrdio je učešće na ovogodišnjem Nišvil Jazz festivalu koji se održava od 14. do 1...

Savamala - Beograd

"Savamala – creative district" je turistički program koji promoviše jednu od najstarijih beogradskih četvrti"....

Sat za našu planetu 2010

U subotu, 27. marta Svetski fond za zaštitu prirode (WWF), organizuje akciju pod nazivom „Sat za našu planetu 2010“ (Ea...