Početna » Fun » Zanimljivosti »

Prihod evropskih fudbalskih klubova

 
Detalji

 
 

Prema poslednjem “Godišnjem pregledu finansija u fudbalu”, koji je objavila revizorsko-konsultantska kompanija Dilojt (Deloitte), ukupno fudbalsko tržište u Evropi je u sezoni 2006/07 ostvarilo 13,6 milijardi evra, za milijardu više nego u '05/06

Prihod evropskih fudbalskih klubova veći za milijardu evra u 2007. godini
Pet najvećih evropskih fudbalskih liga je prihodovalo po prvi put više od sedam milijardi evra, što predstavlja 52 odsto ukupnog fudbalskog tržišta u Evropi.
“Zanimljivo je da je Engleska Premijer Liga ostvarila rekordni prihod u iznosu od 2,3 milijarde evra, od ulaznica, prodaje prava prenošenja i komercijalnih ugovora u sezoni 2006/07. Ovakav poslovni rezultat povećao je razliku u prihodima između engleske Premijer Lige i nemačke Bundeslige, koja je prati na listi najprofitabilnijih, na čak 900 miliona evra”, komentariše izveštaj Den Džons, partner za analizu sportskog poslovanja u Dilojtu. Ukupni prihodi ostalih “Velikih pet” liga su: Nemačka 1,4 milijardi, Španija 1,3 milijardi, Italija 1,2 milijarde i Francuska 1 milijarda evra.
Nemačka Bundesliga i španska La Primera povećale su svoje prihode u prošloj godini za 15 odsto i tako prestigle Italijansku Seriju A. Sa povratkom Juventusa u Seriju A, sledeće godine će trka za drugo mesto biti znatno neizvesnija. “Velikih pet” među top ligama u evropskim državama prati Holandska Eredivise liga sa 398 miliona evra prihoda. Međutim, to je i dalje niže čak i od druge engleske lige, koja je ostvarila 489 miliona evra u prethodnoj sezoni.
Zanimljivo je da su pre samo nešto malo više od deset godina, tačnije u sezoni 1995/96, italijanska Serija A i engleska Premijer liga bile gotovo izjednačene sa ukupnim prihodom oko 450-500 miliona evra i prosečnom posećenošću utakmica od 30000 navijača. Prošle sezone, međutim, Serija A je ostvarila skoro upola manji prihod od Premijer lige, a prosečan broj posetilaca na stadionu je pao na 20000 navijača po utakmici i trenutno je najniži od svih pet najvećih fudbalskih liga u Evropi.
Osnovni pokazatelj uspeha fudbalskih klubova je odnos isplaćenih plata i prihoda, koji se kod najvećih pet liga” kretao između 62 i 64 odsto, osim u slučaju nemačke Bundeslige gde je iznosio samo 45 odsto. “Sa nižim odnosom plata i prihoda nego u ostale četiri najveće evropske lige, nemačka Bundesliga je prestigla englesku Premijer ligu kada je u pitanju profitabilnost u prošloj sezoni. Međutim, impresivni finansijski rezultati Bundeslige nisu u saglasnosti sa njihovim sportskim uspesima u evropskom klupskom takmičenju u tom periodu, za razliku od igre i rezultata fudbalera engleskih klubova. Naime, da bi se privukli navijači, emiteri, sponzori i investitori, neophodno je postizanje balansa između dobrih finansijskih rezultata i kvaliteta igre na terenu, što nije baš lak zadatak za sve klubove.
Komentarišući predstojeću sezonu, Aleks Biars, viši konsultant za sportsko poslovanje u Dilojtu, dodaje “S obzirom na rekordne iznose koji su isplaćeni za transfere igrača u evropskim klubovima u leto 2007. i januaru 2008. godine, možemo očekivati da će njihova sjajna igra na UEFA Euro 2008 pokrenuti još intenzivnije transfere i da će klubovi uložiti značajan deo povećanih prihoda u jačanje svojih timova.” Prihod od prenosa utakmica UEFA Champions League u sezoni 2006/07 iznosio je 600 miliona evra, od čega je 70 odsto, odnosno 400 miliona evra, raspodeljeno na klubove Premijer lige , Bundeslige, Serije A, španske i francuske lige.
Integralnu verziju “Godišnjeg pregleda finansija u fudbalu” možete pronaći na : www.deloitte.com/srbijaPogledaj i:

fudbal

,

prihodi

,

dilojt

,

deloitte

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Coca-Cola rute FIFA

Poslednja faza Coca-Cola rute FIFA trofeja svetskog prvenstva kreće ka Južnoj Africi...

Borba za sposobne kadrove

Dve trećine kompanija u sektoru tehnologije i telekomunikacija očekuje da će se ukupan broj njihovih zaposlenih uvećati z...

Odgovara mu snajka!

Dule Savić: Mirka je divna majka i supruga!...