Početna » Fun » Zanimljivosti »

Prada između ljubavi i mržnje

 
Detalji

Za razliku od ostalih modnih dinastija, šira i uža porodica Prada nikada nije skrivala svoja osećanja i ponekad agresivne performanse kakve ne bi mogli da osmisle ni najbolji scenaristi televizijskih sapunica.

 
 

Ekscentrični bračno-poslovni par Mijuča Prada i Patricio Berteli, zaslužan za uspeh, ali i za moguću propast slavnog modnog brenda.

Njihovi sinovi, Lorenco (21) i Đulio (19), neslužbeno su proglašeni naslednicima posla, ali njihov otac upozorava da će, ako se odluče na rad u "Pradi", početi svoju karijeru u fabrici šijući cipele.
"Prada", jedna od najuspešnijih modnih kuća na svetu i dalje je 95 odsto u porodičnom vlasništvu. Godišnja dobit premašuje 2,4 milijarde dolara, dok se proizvodi prodaju u 267 prodavnica širom sveta. Za sve to najzaslužniji su Mijuča Prada i njen ekstravagantni suprug Patricio Berteli. Međutim, zahvaljujući opasnim izletima, firma je danas u dugu od 1,7 milijardi dolara.

Mario Prada osnovao je svoje modno carstvo 1913. godine i očajnički je hteo da postane porodična tradicija. Najbolji odziv pronašao je kod svoje unuke Marte, čija je majka brakom prihvatila prezime Bjanki.

Zato je logičan potez u maniru kraljevskih intriga bio da je usvoji neudata tetka, legalno joj da svoje prezime i tako 1980. godine Marta Bjanki (1949) postaje Mijuča Prada. Malo ko je mogao da pretpostavi da će se inteligentna učenica marksizma jednog dana razviti u najmoćniju modnu dizajnerku na svetu, piše "Press".

Lamentirati o Pradinom uticaju na savremeno odevanje bila bi disertacija bez kraja, pošto je već svojom prvom kolekcijom za proleće/leto 1989. šokirala modni svet. Njen tadašnji omaž vintidž odeći koja istovremeno izgleda staro i moderno zaintrigirao je svetske kritičare. Lansirala je "estetiku ružne lepote", ukomponovala militantnu tematiku i PVC porno šik, uspela da napravi presedan u modnoj istoriji dizajnirajući crnu torbu od najlona na kojoj se nazirao trouglasti "prada" logo. Te torbe su najprodavaniji modni dodaci svih vremena.

Kada Pradu pitate što je inspiriše, tada će, iritirana trivijalnim pitanjem, da izjavi da je zanimaju samo stvari koje joj se čine "ružne i potpuno pogrešne". Tako je 2008. dizajnirala hit kolekciju od skupe švajcarske čipke samo zato što prezire čipku, pa je zato pokušala da istraži zašto su žene toliko lude za njom.

Konačni sudija svake njene kolekcije je Patricio, koji tačno zna šta želi i kako to da dobije. S Mijučom se upoznao 1977. na sajmu kože, a već posle nekoliko meseci poznanstva počeli su zajednički život. Upravo je Berteli činio stalni pritisak na Mijuču da proširi posao, što je ona postepeno prihvatala da bi iz kožne galanterije razvila unosnu pret-a-porte liniju.

Za razliku od ostalih modnih dinastija, šira i uža porodica Prada nikada nije skrivala svoja osećanja i ponekad agresivne performanse kakve ne bi mogli da osmisle ni najbolji scenaristi televizijskih sapunica. Tako je, jednom prilikom, Patricio ispred svoje supruge i celog tima kroz prozor bacio nekoliko desetina novih kožnih torbi jer su mu "bile ružne". Osim toga, ovaj otkačeni Toskanac, koji na posao putuje isključivo helikopterom, 1997. je pred zapanjenim radnicima u prodavnici u Njujorku razbio ogledalo u kabini za presvlačenje jer je "dodatno debljalo klijente". Sve je to uradio uz svoj poznati, vragolasti pogled koji se krije iza debelih naočara. Svađe između njega i njegove supruge Mijuče ponekad su navodno toliko glasne da zaposleni guraju posebne čepiće u uši izbegavajući torbe i cipele koje često lete po kancelariji.

Njihovi sinovi, Lorenco (21) i Đulio (19), neslužbeno su proglašeni naslednicima posla, ali njihov otac upozorava da će, ako se odluče na rad u "Pradi", početi svoju karijeru u fabrici šijući cipele.

Početak devedesetih označio je širenje "Prade" po celom svetu, kao i dodatna ulaganja u nove linije odeće. U naletu adrenalina Patricio je sredinom prošle dekade potrošio pola milijarde dolara na kupovinu modnih kuća "Džil Sander", "Azedin Alaja", "Helmut Lang" i "Fendi". Cilj je bio stvoriti moćnu "Prada grupu". Ali, s odlaskom glavnih dizajnera, grupacija se pokazala kao rupa bez dna, pa je usledila hitna prodaja da bi se očuvala narušena stabilnost "Prade".

Zbog tog izleta, "Prada" je danas u dugu od 1,7 milijardi dolara i već se mesecima raspravlja o različitim opcijama preuzimanja i prodaje, pa čak i o bankrotu. Ali, u bankarskim krugovima se priča i o "prokletstvu porodice Prada" - naime, Patricio i Mijuča su dva puta pokušali javno da ponude deonice "Prade" na milanskoj berzi, ali u oba slučaja dogodio se fijasko uslovljen događajima u svetu (2001. teroristički napad u Njujorku, a 2008. recesija).

Tu je i strah investitora i zbog turbulentnog odnosa Mijuče i Patricija. Šta bi se dogodilo u slučaju bračnog i poslovnog prekida uticajnog para? Investitori znaju da bi se kuća našla u ogromnim problemima jer je odnos Prada-Berteli žila kucavica brenda. Ako te hipoteze ostavimo po strani, Mijuča i Patricio i dalje funkcionišu u privatnom i poslovnom životu, koliko god takva simbioza zvučala neverovatno.Pogledaj i:

prada

,

biznis

,

moda

,

tracevi

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Kakve muškarce voli Ana Ivanović?

Jedna od najseksepilnijih teniserki je u intervjuu magazinu koji se bavi muškim stilom "FHM Collections", otkrila kako mušk...

Fashion

"Fashion" je jedan od najmodernijih splavova dunavskog keja, na potezu iza Hotela YU. Napravljen je po uzoru na glamurozne ob...

Pukla ljubav zbog Ivana Bosiljčića!

Marko Kon raskinuo veridbu sa Ivanom Knežević kada je saznao da je ona u tajnoj romansi sa kolegom iz predstave....