Početna » Fun » Zanimljivosti »

Sedamdeset godina u najlonkama

 
Detalji

Danas ih ima u bezbroj boja, dezena i modela ali za većinu važi isto: pazite kako ih oblačite jer se lako cepaju.

 
 

Najlon čarape, simbol ženske senzualnosti, ali i emancipacije, proslavljaju ovog meseca sedamdeseti rođendan!

Cestitamo!
Najlon čarape, simbol ženske senzualnosti, ali i emancipacije, proslavljaju ovog meseca sedamdeseti rođendan! Kada su se pojavile mogle su da ih kupe samo dame sa dubljim džepom. Danas ih neke bacaju i posle samo jednog oblačenja.

Prve najlonke prošetele su 15. maja 1940. Amerikanke. Odomah su postale hit - za samo godinu dana prodato je 64 miliona pari, bez obzira na cenu od 1,35 dolara, što bi danas iznosilo oko 21 dolar.

Zašto su žene tako oduševljeno prihvatile nove čarape? Jer su do tada bile prinuđene da nose vunene, koje su bile teške i tople, ili svilene koje su se lako cepale, a bile su skupe.

Prve najlonke izašle su iz američke kompanije "Dipon" (Dupont) u čijim laboratorijama je sintetizovan polimer pomoću kojeg se prave vlakna “tanana poput paučine, a jaka poput čelika", kako kaže za televiziju ABC jedna od prvih žena koja je kupila najlonke - Mej Livi (95).

“Bile su dugotrajne i zato smo ih brzo zavolele.”

Prototip top revolucionarnog proizvoda prikazan je na Svetskoj izložbi 1939, rame uz rame sa novitetima koa što su fotografija u boji, televizor i klima uređaj.

Međutim, rat je zaustavio proizvodnju najlonki jer je isti materijal bio potrebniji za izradu padobrana. Kada su se ponovo pojavile na tržištu, pred kraj rata, Amerikanke su za samo četiri dana kupile više od četiri miliona pari.

Najlonke su brzo osvojile i Evropu.

Danas ih ima u bezbroj boja, dezena i modela ali za većinu važi isto: pazite kako ih oblačite jer se lako cepaju.

Zato je neophodno da ih prvo naberete, od stopala ka gaćicama, a da ih potom nežno i lagano navlačite. Bitno je i da kod prstiju ne budu nategnute, piše na sajtu “Polzele”.

Trik iskusnih dama: navlažite prste pre oblačenja najlonki.

Međutim, ako vam to sve zvuči komplikovano, kupite one do pola butine i bez gaćica, sa lastišem. Praktične su.

Najlonke se peru ručno, na temperature ne višoj od 30 stepeni Celzijusovih. Ako ih perete u mašini obavezno ih stavite u posebnu pamučnu kesu kako biste izbegli da se zapletu. Ne smete ih sušiti u mašini za sušenje veša, ni peglati. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Sveti Trifun 2020.
Manifestacija "Sveti Trifun 2020", uz podršku Udruženja vinara Beograda......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Najvažnije je biti neupadljiv...

U Koloradu u Americi uhapšen muškarac koji je u pljačku krenuo sa maskom koja je pokrivala "pogrešan" deo lica....

Uz DKNY ništa te ne može iznenaditi

Njujorška moda je sve prisutnija u Beogradu, u okviru 16. Jacobs Fashion Selectiona, videli smo i kolekciju Done Karan....

Da li prepoznajete 50 Centa?

Poznati reper skinuo je 25 kilograma i većinu tetovaža za potrebe snimanja novog filma....