Početna » Fit » Treninzi »

Treniranje u smogu

 
Treniranje u smogu
Treninzi | dodato 02.03.2008.
 
 

Fizička aktivnost pod vedrim nebom može ozbiljno da ugrozi zdravlje ukoliko se praktikuje u gradskim zonama s pojačanim aerozagađenjem.

Tri najopasnije komponente gradskog vazduha su ozon (gas sastavljen od tri atoma kiseonika), ugljen monoksid i čestice prašine i aerosola koje emituju dizel motori.
Najviše su ugrožene osobe koje trče, voze bicikl ili rolere.

Tri najopasnije komponente gradskog vazduha su ozon (gas sastavljen od tri atoma kiseonika), ugljen monoksid i čestice prašine i aerosola koje emituju dizel motori. Ove komponente aerozagađenja imaju nadražajno dejstvo na disajne puteve, otežavaju disanje i komplikuju postojeće simptome astme, bronhitisa, emfizema i nekih srčanih oboljenja. Sluznica dušnika, dušnica i pluća pod dejstvom iritanata proizvodi više sluzi, dok se mišići u zidu disajnih puteva stežu i sužavaju njihov prečnik. Vežbač tada oseća da otežano diše i počinje da angažuje tzv. pomoćne mišiće za disanje i oseća jak zamor.

Preterana izloženost vežbača ugljen monoksidu, izuzetno otrovnom gasu koji nastaje nepotpunim sagorevanjem duvana, benzina i drugih organskih supstanci, dovodi do vrtoglavice, konfuzije, jake glavobolje, a može da prouzrokuje i visoku telesnu temperaturu. Ozon, najznačajnija komponenta gradskog smoga, opasan je jer smanjuje efikasnost razmene gasova, smanjujući mogućnost iskorišćenja kiseonika u plućima.

Ukoliko ne možete da se lišite vežbanja u gradu, izbegavajte saobraćajnice koje su opterećene teškim vozilima na dizel pogon (kamioni, autobusi). Vežbanje planirajte za rane jutarnje ili večernje sate, kada je nivo aerozagađenja najmanji. Kad god je moguće, vežbajte u zatvorenom prostoru. Ako tokom vežbanja osetite poteškoće s disanjem, istog trenutka obustavite aktivnost i obratite se lekaru.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Deset top saveta za zdravlje i vitkost

Pogledajte kako na jednostavan način i uz male promene navika u ishrani možete da poboljšate zdravlje i da smršate....

Pravilno disanje prilikom vežbanja.

Mišićima je za rad neophodan kiseonik, a pošto je i vežbanje na fitnes spravama u suštini aerobno (što znači da je mi...

Piramidalni sistem

Piramidalni sistem se ne zasniva na tezini koju ce te staviti na sipku, vec na broju ponavljanja koje ste sposobni da uspesno...