Početna » Fit » Treninzi »

Fitness za vaše dete

 
Fitness za vaše dete
Treninzi | dodato 02.03.2008.
 
 

Roditelji, vi ste ti koji treba da naučite svoje dete kako da se slobodno i kreativno igra. Reči nisu dovoljne za to, bitan je lični primer. Najbolje ćete tako ohrabriti i naučiti vaše dete kako da stekne naviku zdravog življenja.

Aktivno i kreativno druženje roditelja sa decom - kroz igru, šetnje, sport, pomaže da ona ovladaju novim veštinama, da se uče istrajnosti, pobeđivanju, sticanju samopuzdanja neophodnog za život odraslih.
Današnja deca previše vremena provode sedeći uz ekrane. Prosečno 25 sati nedeljno sede ispred televizora, a tu su sad i kompjuteri... Naravno, dete ne može da živi van vremena i ne treba mu oduzeti uobičajenu zabavu, ali smanjiti to vreme barem na pola - i eto zdravog deteta.

Druženje roditelja sa decom

Aktivno i kreativno druženje roditelja sa decom - kroz igru, šetnje, sport, pomaže da ona ovladaju novim veštinama, da se uče istrajnosti, pobeđivanju, sticanju samopuzdanja neophodnog za život odraslih. Pravovremeno ulaganje u decu i odricanje roditelja od trenutnih zadovoljstava, plodove donosi kasnije.

Deca su različita i ne rastu jednako. Svako ima svoj ritam, svoju narav, svoje talente. Pokušajte da ih otkrijete na vreme i da usmerite dete ka onome što ga najviše privlači i za šta ima najviše smisla. Neuspeh obeshrabruje. Ne projektujte svoje želje na decu. Motivišite svoje dete kroz igru, razvijajte mu maštu.

Dete je čovekov otac

Dok je dete u krevecu, lako ga je zabaviti – mede, zeke, zvečke, flašica... Ali deca tako brzo rastu, a mi sa njima. Nije slučajna izreka - dete je čovekov otac.

Sa godinu dana deca obično prohodaju. Neka prvo puze, zbog čega obično kasnije prohodaju, jer puzeći svuda stižu. Zato mlađa braća i sestre brže prohodaju, kopirajući i takmičeći se sa starijom. Ako vaše dete nije prohodalo do prve godine, ne sekirajte se, ono će to uraditi u nekoliko sledećih meseci. Od tada počinje svakodnevni program intenzivnih "vežbi". Kažu da su u nekom eksperimentu vrhunski sportisti pokušavali da ceo dan prate i oponašaju decu šta rade - i nisu izdržali.

Prvih sedam godina

Od prvih koraka do stvaranja predstve o svopstvenom telu - treba da prođe oko sedam godina. Ta predstava o sebi ključna je za dalje formiranje ličnosti. Zato je u tom periodu neophodno pružiti detetu svu sigurnost i pomoći mu da savlada mnoge veštine.

U drugoj godini života dete koje je tek prohodalo gega se i pada. Zato mu je neophodna vaša stalna pažnja, pomoć i hrabrenje. Vodite ga u šetnje, u komšiluk, u park da vidi druge mališane, penjite se sa njim uz stepenice, učite ga da silazi niz stepenice. Igrajte se s njim tako što ćete poslagati jastuke po sobi, pa ga učiti kako da ih prelazi i zaobilazi. Nabavite meke lopte i bezopasne igračke.

Krajem druge godine ono bi već trebalo da zna da skače sa obe onoge, da preskače prepreke, da trči. U trećoj godini treba da je vešto u menjanju pravca kretanja, napred-nazad, levo-desno. Ako ima ravna stopala, to je pravi trenutak da ih ustanovite, treba da počnete sa vežbama - da biste sprečili kasnije deformacije. Možete da mu kupite prvi trotinet. Deca u tom uzrastu nisu spremna za sport, već za igranje sa drugom decom u parku, pesku, vodi.

U četvrtoj godini treba da počnete da ga učite da pliva. Postepeno i bez straha, koliko mu prija. Kad je u vodi, bilo to more, bazen ili kada, ne skidajte pogled sa njega! Za malu decu je i deset santimetara dubine opasno!

Sa pet i više godina deca su spremna za organizovan sport. Uz pomoć stručnjaka izaberite pravi sport za njega. Oblik i građa tela, karakter, temperament bitni su faktori predispozicije za odgovarajući sport. Jednovremeno učeći se disciplinovanom vežbanju i takmičenju sa drugima, ono se osposobljava za samostalnost i pobeđivanje u daljem životu.

Prilagoditi ga uzrastu

Postoji li fitnes za decu? Da, ali prilagođen uzrastu. Fitnes za decu je nešto različit od onog za odrasle, ali ima iste delove - aerobne vežbe, vežbe istezanja, anaerobne vežbe i vežbe za poboljšanje koordinacije pokreta.

Fizički fitnes pobojšava rad srca i pluća, telesnu građu, smanjuje procenat masnog tkiva, povećava gipkost zglobova, mišićnu izdržljivost, snagu, ravnotežu, usaglašenost pokreta, snagu, brzinu reagovanja i brzinu vašeg deteta.

Aerobne vežbe – Poboljšavaju opštu kondiciju, sagorevaju masti. Poboljšavaju rad srca i pluća. Ranije su ih zvali vežbama zagrevanja. Posle samo dvadeset minuta neprekidnog vežbanja počinjemo da trošimo svoje masne zalihe kao gorivo. Deca rade svaki dan, ako nisu bolesna ili prikovana uz televizor: šetnja, trčanje, roleri, bicikl, trotinet, fudbal, košarka, tenis, plivanje...

Vežbe istezanja – Povećavaju obim pokreta zglobova, održavaju elastičnost ligamenata i antigravitacionih mišića, smanjuju napetost i povećavaju osećaj relaksiranosti. Sedite sa detetom na pod raširenih nogu, "berite jabučice" ili "čupajte travicu", pravljenje "mosta", "sveće"...

Anaerobne vežbe – Povećavaju koštanu i mišićnu masu, jačaju ligamente i tetive. To su kratkotrajne vežbe sa opterećenjem, koje se više puta ponavljaju, uz pauze. One ne sagorevaju masti, već povećavaju mišiće, a veći mišići troše više kalorija u aerobnim vežbama.

Naravno, za decu je strogo zabranjeno vežbanje sa opterećenjem, tipa tegovi!

Pa šta onda treba da rade? Treba da rade čučnjeve, sklekove, penjanje po lestvama, konopcu, jačanje trbušnih i leđnih mišića. Jaki mišići i ligamenti veoma su bitni za kasnije bavljenje sportom.

Vežbe koordinacije pokreta – Razvijaju usglašenost pokreta više delova tela, unapređuju ravnotežu i stabilnost, smanjuju broj padove, pripremajući dete za kasnije aktivnosti u "stvarnom" svetu. Ovo se najbolje postiže kroz igre kao što su "školice", "lastiž", "hulahop", ples, sviranje instrumenata...

Šta je dečija igra

Prisetimo se svog detinjstva i kategorički ćemo zaključiti – to je najozbiljnija stvar u ljudskom životu. Sve moguće i nemoguće situacije svoje igre dete komponuje i doživljava kao apsolutnu realnost. Njegova igra, prema tome, uopšte nije istovetna kao pozorišna predstava. Dete svoje uloge ne glumi, ono ih, u pravom smislu reči, stvarno živi. Zato – kad se dete zaigra, živeći u svetu koji stvara i proživljava – budimo strpljivi i ne remetimo njegovu maštu i osećanja.Pogledaj i:

fitness

,

deca

,

roditelji

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Čajanka sa kraljicom Natalijom
Muzej Dom Jevrema Grujića, Turistička organizacija Beograd i Udruženje turističkih vodiča Srbije predstavili su najnoviji program......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Demi i Ešton - uskoro beba

Glumački par razmišlja o zajedničkom detetu, pošto već živi sa tri ćerke....

Ključ koji „usporava” tinejdžere

Tehnologija MyKey omogućiće roditeljima da se oslobode svojih najvećih strahova - povređivanja dece u nesrećama prouzrok...

Stres oštećuje imunitet dece

Istraživači na univerzitetu Viskonsin Medison pregledali su učinak stresnih događaja na dečji imuni sistem i utvrdili da...