Početna » Fit » Treninzi »

Fitnes uz zdravstvene tegobe

 
Fitnes uz zdravstvene tegobe
Treninzi | dodato 04.07.2008.
Detalji

Voda daje podršku telu ne opterećujući zglobove, a istovremeno ipak telu pruža otpor, koji zahteva određeni napor mišića.

 
 

Problemi sa kolenima često se javljaju kao rezultat sportke povrede, ali ne predstavlja svaki sport kontraindikaciju za ovaj problem.

U slučaju da imate probleme sa kolenima, može vam pomoći plivanje i aerobik u vodi - poznatiji kao akvarobik.
Rekreativni trening je koristan uvek, pa čak i uz određene zdravstvene poteškoće ili probleme. Naravno, ne odgovaraju svi vidovi rekreacije svim ljudima. Pročitajte tekst koji sledi kako biste saznali neka opšta pravila o tome šta izbegavati, a šta ne, ukoliko imate određene zdravstvene probleme.

Prekomerna težina – izbegavajte trčanje

Patite od prekomerne težine: Za vas je najbolji izbor aerobik, vožnja bicikla (sobnog ili na otvorenom) i plivanje. Ukoliko trening koji ste odabrali praktikujete 2 do 3 puta nedeljno, u trajanju od najmanje 30 minuta, suvišni kilogrami počeće da se tope.

Izbegavajte: Trčanje, jer prekomerna težina opterećuje mišiće, kosti i zglobove nogu, te se posledično mogu javiti problemi sa kolenima, zglobovima i stopalima.
Problemi sa kolenima – bazen i aerobik su pravi izbor

Problemi sa kolenima često se javljaju kao rezultat sportke povrede, ali ne predstavlja svaki sport kontraindikaciju za ovaj problem. U slučaju da imate probleme sa kolenima, može vam pomoći plivanje i aerobik u vodi - poznatiji kao akvarobik. Naime, voda daje podršku telu ne opterećujući zglobove, a istovremeno ipak telu pruža otpor, koji zahteva određeni napor mišića.

Izbegavajte: Ne bi trebalo da se bavite biciklizmom, trčanjem ili skijanjem, jer ovi sportovi opterećuju tačno one tačke na telu koje ne bi trebalo.
Bolesnici koji pate od artroze kuka ipak treba da vežbaju

Kod artroze kuka je specifično da se hrskavica kuka ne obnavlja, ona se naime troši sve dok kuk potpuno ne izgubi svoju pokretljivost. Nasuprot ustaljenom mišljenju, osobe koje pate od artroze kuka ne treba da miruju, već da svakodnevno vežbaju, kako bi se usporilo napredovanje bolesti. U početnoj fazi, dobar izbor je i statični bicikl, jer vežbanje ne njemu ne opterećuje kukove, a pri tom se sprečava ukočenost ostalih zglobova. Vežbanje je neophodno i nakon hirurškog zahvata postavljanja veštačkog kuka, ali u tom slučaju, vežbe obavezno mora odobriti i odrediti fizioterapeut. Plivanje i standardne vežbe za jačanje mišića su takođe odličan izbor, jer jačaju mišiće koji daju podršku zglobovima.

Izbegavajte: Sve sportove koji podrazumevaju skakanje i jake udare, jer se udari prenose na zglobove i karlicu, koji moraju da ih amortizuju.
Povišen krvni pritisak – trening uz pravilnu ishranu

Bolesti kardiovaskularnog sistema: U slučajeu visokog krvnog pritiska (hipertenzije), telesne aktivnosti se moraju kombinovati sa korigovanjem načina ishrane. Dobri sportovi za ove bolesti su biciklizam i skijaško trčanje, jer njihovim redovnim praktikovanjem, svi mišići rade aktivno, a krvni sudovi održavaju elastičnost. Plivanje je takođe korisno, ali voda ne sme biti hladnija od 27 stepeni C, jer se pri toj temperaturi krvni sudovi skupljaju, a to dovodi do problema sa srcem i krvotokom.

Treba da izbegavate: Bodibilding i dizanje tegova, jer je pri ovakvom trening napor kratak i velik, a to može naškoditi kardiovaskularnom sistemu. Trčanje, skakanje, i skijanje takođe podižu pritisak i zato ih treba izbegavati. Isto važi i za one sportove koji se praktikuju na velikim nadmorskim visinama ili pod vodоm, zbog termičkih šokova, visine i visokog atmosferskog pritiska, koji dovode do zamora kardiovaskularnog sistema.

* Ovaj tekst je čisto informativan i ne može zameniti stručno mišljenje lekara. Stoga, pre nego započnete sa bilo kakvim vidom rekreacije - obavezno konsultujte svog lekara!(e-topshop.tv)Pogledaj i:

voda

,

misici

,

vezbanje

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Erotic aerobic

Erotic Aerobic, namenjen zatezanju i oblikovanju tela uz vežbe sa erotičnim elementima....

I vežbe snage "tope" kilograme

Žene koje vežbaju sa tegovima u principu su vitkije od ostalih....

Zasto treba vezbati?

Ukoliko ste jedna od onih osoba (a ima nas mnogo) koje nikako da nateraju sebe na fizicku aktivnost, vreme je da vas podsetim...