Početna » Fit » Treninzi »

Bildovanje Vs. Oblikovanje

 
Bildovanje Vs. Oblikovanje
Treninzi | dodato 02.07.2008.
Detalji

Većina sportista bilo amateri ili profesionalci, bilo o kojem sportu da se radi, u svom redovnom procesu treniranja imaju uključen i rad s tegovima.

 
 

Dizanje tegova je takmicarski sport koji uključuje razvoj snage i eksplozivnost.

Maratonci koriste tegove da ojačaju mišiće nogu, teniseri gornji deo tela i ruke i noge.
Većina sportista bilo amateri ili profesionalci, bilo o kojem sportu da se radi, u svom redovnom procesu treniranja imaju uključen i rad s tegovima. Maratonci koriste tegove da ojačaju mišiće nogu, teniseri gornji deo tela i ruke i noge. Makar vežbaju s tegovima, ne izgledaju premišićavo. Tako nećete izgledati kao bilderi, ako ne primenjujete bodybuilding trening, nego trenirate po programu za oblikovanje tela.
Navodimo nekoliko različitih programa koji u svom sastavu treniranja koriste sprave i tegove:

Dizanje tegova je takmicarski sport koji uključuje razvoj snage i eksplozivnost. Dizači tegova koji se takmice pripremaju se za takmicenje puno godina.

Powerlifting, slično kao i dizanje tegova uključuje tri pokreta ili dizanja: bench press, čučnjevi i dead lift ("mrtvo vučenje"). Dizači tegova i powerlifteri obično imaju genetske predispozicije za te sportove, dižu velike težine, s malim brojem ponavljanja i dugim periodima odmora između serija.

Bodybuilding je takmicarski sport u kojem veličinu i simetriju mišića ocjenjuju sudije. Snaga nije na prvom mestu makar su mnogi bilderi izuzetno jaki. Bodybuilderski program sadrži velik broj vežbi.Zbog velikog broja vežbi koje se obrađuju na treninzima potrebna je velika upornost, izdržljivost i motivacija da se postane na takmicenjima svetski priznat bilder. Uspešni bilderi imaju mali nivo potkožnog masnog tkiva, visok nivo tolerancije na intenzitet treninga gledajući kroz duže vremensko razdoblje. Neizbežan i vrlo važan faktor za uspeh na takmicenjima je i strog režim ishrane i kombinacije u određivanju povećanja opterećenja bazirano na težini, broju ponavljanja i broju serija s kratkim odmorima između serija.

Postoje stotine različitih kondicionalnih treninga uz pomoć tegova, a trening oblikovanja tela jedan je od takvih. Cilj takvog treninga oblikovanja tela je povećati mišićnu masu i smanjenje potkožnog masnog tkiva koji obično uključuje ponavljajuće pokrete.

Program oblikovanja tela koristi u svom procesu veliki broj različitih vežbi za pojedinu mišićnu masu Tako npr. trening za razvoj mišićne mase natkolenica sadrži različite vežbe koje se topološki mogu podeliti na vežbe za razvoj prednje, unutrasnje, stražnje strane natkolenica, te mišići stražnjice i to zadnjeg i prednjeg dela. Čim je mišićna masa veća, npr. leđa, noge, prsa, trbuh uključuju i veći broj vežbi, dok manje mišićne mase, npr. ruke, ramena, listovi, manje. Ako se odlučite vežbati po programu za oblikovanje tela prvo, osnovno i najvažnije je za početak naučiti pravilno izvođenje svake od tih vežbi, koje ćete kasnije koristiti u treningu.

Pravilna tehnika izvođenja vežbi bilo slobodnim tegovima ili na spravama uključuje: pravilno zauzimanje početnog položaja. Vrlo je vazan pravilan, aktivan polozaj tela, uz kontrakciju trbušnih i leđnih mišića, kako bi se maksimalno zaštitila ledja od nepotrebnog opterećenja, ali i oštećenja.
Osnovni princip svih treninga uz pomoć tegova je povećanje opterećenja. To znači da se mišići moraju naterati na rad s opterećenjima većim nego na što su obično navikli. Mišići povećavaju svoj obim koristeći veliko opterećenje uz mali broj ponavljanja, dok se potkožno masno tkivo smanjuje povećanjem broja ponavljanja i koristeći mala opterećenja. Dobro programiran trening tegovima u svrhu oblikovanja tela trebao bi težiti balansu između povećanja mišićne snage, koji ipak dovodi do povećanog tonusa mišića i redukciji PMT.

Za razvoj mišićne izdržljivosti najpre je potrebno odrediti maksimalnu težinu koju možete podići jednim ponavljanjem. Tada obično počinjete s pola od maksimalne težine sa kojom bi morali moći izvesti minimalno 3 serije od po 14-16 ponavljanja. Kada će nakon nekog vremena 14-16 ponavljanja postati prelagano potrebno je povećati opterećenje i to na sledeći način:

a) povećanje težine

b) povećanje serija

Mišićnu snagu povećavamo velikim težinama i malim brojem ponavljanja, s tom razlikom u odnosu na dizače. Jednom kada isprobate različite programe moći ćete odrediti koji od njih vam najviše odgovara, prema tome kako vam telo reaguje u skladu s vašim ciljevima.Pogledaj i:

sport

,

treniranje

,

misici

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Steroidi" za prestižnog snagatora

Najluksuzniji i "najpotentniji" Range Rover Sport, sa "dopingovanim" motorom i izuzetnom opremom, dostupan i kupcima u Srbiji...

Nike - čudo od kopačke

Na stadionu Markana Lekić i Lazetić demonstrirali igru sa novim Nike Mercurial Vapor Superfly II kopačkama....

Nike LeBron X - košarkaške patike

Deseta patika koju za Nike potpisuje LeBron Džejms inspirisana je dijamantima....