Početna » Fit » Treninzi »

Vežbanje na svežem vazduhu

 
Vežbanje na svežem vazduhu
Treninzi | dodato 09.03.2011.
Detalji

Kod starijih osoba koje upražnjavaju redovne šetnje u trajanju od četrdesetak minuta primećeno je poboljšanje prostorne memorije.

 
 

Naučnici su dokazali da jednostavne aerobne vežbe povoljno deluju na funkcije mozga starijih osoba, pomažući da se izbegne pogoršanje memorije.

Vežbanje na svežem vazduhu čuva memoriju.
Pri primeni tih vežbi primećeno je povećanje razmera hipokampusa, jednog od ključnih delova mozga, odgovornog za formiranje dugoročnog pamćenja, kažu lekari i podvlače da je takva metoda poboljšanja funkcije mozga dostupna svima, prenela je agencija RIA Novosti.

Hipokampus se tokom starenja smanjuje približno jedan do dva odsto godišnje, što dovodi do smanjenja broja veza među nervnim ćelijama u tom delu mozga, do sniženja inteziteta njihovog uzajamnog delovanja i pogoršanja memorije.

Kod starijih osoba koje upražnjavaju redovne šetnje u trajanju od četrdesetak minuta primećeno je poboljšanje prostorne memorije. Naučnici smatraju da intenzivnije fizičke vežbe mogu imati izrazitiji blagotvoran uticaj na mozak.

Ta naučna istraživanja su pokazala da aerobne vežbe, odnosno vežbe na otvorenom "u prisustvu kiseonika", omogućavaju da se efikasno spreči smanjenje hipokampusa kod odraslih osoba i onih u dubokoj starosti, što rezultira poboljšanjem memorije.


(Tanjug) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Beli luk - antibiotik iz prirode

Najlekovitiji sastojak belog luka je alicin i ima antibakterijsko dejstvo. Do 1928. godine, kad je otkriven penicilin, beli l...

Srebrna voda - prirodni antibiotik

Dokazi izgleda da podržavaju teoriju o koloidnom srebru kao veoma efikasnom protiv svih vrsta patogenh bakterija, dok su ant...

Da li vežbaš?

Svakodnevne radne aktivnosti vezale su ljude za stolice, računare, internet itd....