Početna » Fit » Treninzi »

Operacija kolena zakazana za 2022!

 
Detalji

Centar "Banjica" je mesto gde se obavi najviše operacij akuka i kolena. Na operaciju se čeka oko šest meseci.

 
 

Na operacije srca u Srbiji čeka oko 2.300 pacijenata, a koliko njih će zaista i dočekati zakazani termin, nije moguće predvideti, jer su neki zahvati zakazani za 2014. godinu!

SRBIJA, SRBIJA, SRBIJA! Banana drzava...
Da može i gore, svedoči podatak sa liste čekanja kragujevačkog KCS gde se operacija kolena pacijentima zakazuje za 2022. godinu. Mnogo kraće nisu ni liste za operacije kukova i katarakte, na koje se čeka od šest meseci do dve godine.

Prema rečima dr Branka Ristića, direktora Ortopedije u Kliničkom centru Kragujevacu ima samo devet hirurga, koji na godišnjem nivou imaju 1.200 operacija, i kada od ovog trenutka ne bi uopšte bilo nijednog upisa, sve operacije kuka i kolena sa ovim brojem ljudi ne bi mogle da se završe u narednih dve godine.

Ristić kaže da kada je reč o listi čekanja, ti termini predviđeni su samo pod uslovom ako se ovim tempom budu obavljale operacije, jer jedan broj pacijenata ode u drugu ustanovu, ili kad dođe na red, odustane.

"Program liste čekanja je urađen tako da ako smo poslednja tri meseca uradili deset proteza, a čeka 1.200 pacijenata, automatski se kaže da će taj poslednji biti operisan 2022. godine. Realno od 700 pacijenata, koji čekaju na operaciju kuka neće biti operisano stotinak", kaže Ristić za "Blic".

U Kliničkom centru Srbije kažu da je najmanja lista čekanja za zahvate na srcu, implantaciju valvule čeka 44, a bajpas 150 pacijenata. U proseku se čeka dva i po meseca.

Sudeći prema listama čekanja objavljenim na sajtu RZZO, najduže se na operacije srca čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", oko dve i po godine, a na spisku je 1.700 ljudi.

Na Vojnomedicinskoj akademiji nema lista za operaciju srca. Za kuk se čeka 18 meseci, a za kolena 28. Na listi za operaciju katarakte malazi se 1.800 pacijenata koji na redf dolaze za devet meseci. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Večeras svečano otvaranje, sutra prvi partyji!

V.I.P. VILA: Večeras svečano otvaranje, sutra prvi partyji!...

Novogodisnji koncert R. Šerbedžije

U velikoj dvorani Sava Centra, predposlednjeg dana stare godine, Rade Šerbedžija je održao novogodišnji koncert...

Balet istoka u madlenianumu

U noći između 22. i 23. januara počinje vladavina petog po redu znaka drevnog kineskog kalendara, najsnažnijeg i najsreć...