Početna » Fit » Ishrana »

Jabuka - simbol zdravlja

 
Jabuka - simbol zdravlja
Ishrana | dodato 04.03.2008.
Detalji

 
 

Ljudi koji konzumiraju jabuke u velikim kolicinama imaju veliku sansu da izbegnu mnoge bolesti koje nas vrebaju. U prilog tome je i poslovica "Jabuka u kuci doktor iz kuce".

Nije slucajno sto se bas ona pominje u prici o Adamu i Evi.
Nije slucajno sto se bas ona pominje u prici o Adamu i Evi. Kazu da godisnje treba pojesti 30 do 40 kg jabuka. Brojne vrste omogucavaju da svako izabere onu koja mu se najvise svidja (kozara, budimka, granny smith, ajdared, jonathan, crveni i zlatni delises, gloster...).

Jabuka je puna vitamina i minerala, a ima malo kalorija, pa je idealna za one koji drze dijetu. Preporucuje se uzimanje pre obroka, jer se tako lakse i brze svari. Na taj nacin korisni sastojci pre dospeju u krvotok. Ako se konzumira zajedno sa drugom hranom, zadrzava se u zelucu i po nekoliko sati, a time se gube njena najbolja svojstva. U jabuci se nalaze: vitamin C, kalcijum. kalijum, magnezijum, fosfor, pektin i vlakna koja povoljno deluju na organe za varenje. Zbog toga se ova epska vocka preporucuju svima, a narocito onima koji pate od anemije, zamora, reume, nesanice, gojaznosti, problema sa varenjem, bolesti zuca i bolesti debelog creva (praznjenja). 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Prirodna borba protiv prehlade

Ako ste zaradili neki virus ili bas grip evo nekoliko saveta da brže ozdravite. ...

5 stvari za više energije

Kada vam nije ni do čega, kada vam svaka aktivnost predstavlja napor, pokušajte da podignete svoj energetski nivo. Da bi va...

Opel ADAM stigao u Srbiju

Sa potpuno novim ADAM-om, Opel je na tržište Srbije doveo mali, šik, gradski automobil....