Početna » Fit » Ishrana »

Sirće - zdravlje i lepota

 
Sirće - zdravlje i lepota
Ishrana | dodato 04.08.2011.
Detalji

Rimljani, koji su verovali da sirće deluje protiv ujeda otrovnih životinja, preuveličavali su njegove moći.

 
 

Kiselkasto, ono upotpunjuje ukus jela i omogućava konzerviranje namirnica. Međutim, od davnina su poznata i njegova lekovita svojstva.

U slučaju vrtoglavice, mučnine ili gubitka svesti, nekada se koristila ,,so". Naime, radilo se o kalijumovoj soli natopljenoj sirćetom čija su kisela isparenja pomagala damama da dođu sebi.
Sirće je korisno, kako za zdravlje, tako i za lepotu. Poreklo sirćeta je malo poznato. Tragovi potiču još iz praistorijske epohe kada su naši preci otkrili alkoholnu fermentaciju voćnih sokova. Proizvodnja ove tečnosti dugo je bila plod slučajnosti. Iz tada još nepoznatih razloga, neki burići vina, jabukovače i alkohola ostavljeni na vazduhu, pretvarali su se u sirće, a neki su se kvarili. Ali razna svojstva sirćeta, zapanjujuća sposobnost konzerviranja namirnica i njegove lekovite vrednosti, terale su čoveka da otkriva tajne sirćeta.

Skoro lek
Za naše pretke, sirće je bilo pravi lek, dragocen za srce, jetru, želudac i bubrege. Smatralo se da ono može da rastvori kamen u bubregu i ugruške u krvi, da pomaže u borbi protiv lepre, ublažava bol. I danas su vrednosti ovog začina brojne i počivaju uglavnom na njegovom specifičnom sastavu. Ipak, sirće može biti i kontraindikovano. Ako imate problema sa želucem, gastritisom ili čirom, vodite računa! Sirće vam se ne preporučuje jer pojačava želudačnu kiselinu inače odgovornu za vaše probleme. Ne zaboravite i da preterana upotreba sirćeta može naškoditi zubnoj gleđi. Nemojte ga sipati u bakarni ili metalni sud, kao što su stare aluminijumske šerpe, jer ono tada prima toksične metalne čestice i gubi svoju vrednost.

Čudesno okrepljujuće dejstvo
Sirće je odličan izvor vitamina B i D, kalcijuma, gvožđa, fluora, magnezijuma, mangana, fosfora, silicijuma i sumpora. Ono takođe sadrži korisne enzime i glavne aminokiseline. Svojom kiselošću, sirće poboljšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, dva minerala koji ženama obično nedostaju. Zato je korisno uzimati redovno jednu do dve supene kašike sirćeta već od perioda adolescencije (dovoljno je začiniti salatu), da bi se sprečio nedostatak kalcijuma, a samim tim i pojava osteoporoze.

Odlično dezinfekciono sredstvo
Sirće se dugo koristilo, više ili manje uspešno, u borbi protiv širenja epidemija. Ljudi su disali kroz maramice natopljene sirćetom da bi se zaštitili od opasnih isparenja. Koristilo se i u lečenju opekotina i dezinfekciji rana i ujeda pasa. Danas, sa razvojem novih baktericida koji "ne peckaju", ova uloga sirćeta je pala u zaborav. Nasuprot tome, njegova antibakterijska svojstva i dalje su dragoceni saveznik u borbi protiv manjih ORL problema. Rastvoreno u velikoj čaši mlake vode, korisno je za ispiranje grla i usne duplje prilikom upale grla, pojave afti i upale desni.

Izuzetan antioksidans
Stanovnici Vermonta, jedne od država SAD, imaju izuzetno dug životni vek, a zasluge pripisuju tome što svakog dana popiju čašicu sirćeta od jabuke. Ovo verovanje počiva na čvrstoj naučnoj osnovi. Naime, sirće je izuzetan antioksidans, što objašnjava svojstvo da konzervira namirnice. Pored toga, ono sadrži betakaroten koji sprečava prevremeno starenje.

Dragoceno protiv trovanja
Antiseptičko dejstvo sirćeta korisno je i za sistem organa za varenje. U srednjem veku, namirnice za koje se smatralo da su pokvarene potapale su se u sirće da bi se smanjila njihova štetnost. Danas se preporučuje da se pije rastvor jedne supene kašike sirćeta u čaši ključale vode kao prevencija dijareje.

U borbi protiv parazita
Zahvaljujući svojoj kiselosti, sirće ima čudesna "odbijajuća" svojstva. Ispiranje kose sirćetom posle šamponiranja omogućava trajno uklanjanje vaški, a primenjeno na telo tera buve. Ako njime prebrišete krevet i dušek, uklonićete opasnost od pojave crvića. Takođe možete dodati jednu do dve supene kašike sirćeta u vodu u kojoj perete povrće i oterati razne insekte.

Posle ujeda insekta
Rimljani, koji su verovali da sirće deluje protiv ujeda otrovnih životinja, preuveličavali su njegove moći. Ipak, ako ga nanesete na kožu posle opekotine od meduze, otok će se odmah smanjiti. Takođe deluje i prilikom ujeda ose, mrava ili pauka, čiji otrov može da neutrališe.

Idealno protiv nesvestice
U slučaju vrtoglavice, mučnine ili gubitka svesti, nekada se koristila ,,so". Naime, radilo se o kalijumovoj soli natopljenoj sirćetom čija su kisela isparenja pomagala damama da dođu sebi.

Skoro kao kozmetički proizvod
Sirće je po svojoj pH vrednosti blisko koži zbog čega ima izuzetne kozmetičke kvalitete. Da biste maskirali njegov miris, možete u njega potopiti latice cveća ili mu dodati nekoliko kapi aromatičnih ulja. Tako pretvarate sirće u veoma traženi kozmetički proizvod.

Odlično za kosu
Sirće blagotvorno deluje na kosu. Nanesite ga na kosu pre šamponiranja da podstakne lokalnu mikrocirkulaciju, osveži kožu glave i spreči opadanje kose. Takođe je dragoceno u borbi protiv peruti i svraba. Dodajte sirće poslednjoj vodi za ispiranje, da bi vam kosa bila sjajnija i mekša.

Nega problematične kože
Sirće sprečava pojavu većih bubuljica i isušuje manje. Dovoljno je pomešati jednu supenu kašiku sirćeta sa pola litre mlake vode i ispirati lice svake večeri posle umivanja. Zahvaljujući svojim svojstvima antioksidansa, sirće sprečava i prevremeno starenje kože lica. Kiselost sirćeta pospešuje uklanjanje mrtvih površinskih ćelija i podstiče obnavljanje ćelija.Pogledaj i:

sirce

,

zdravlje

,

lepota

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Vežbe su najbolja "dijeta"

Mada zvuči staromodno, lekari kažu da je najbolji način za gubljenje telesne težine - manje jela i više vežbanja....

Seksi izgled uz male trikova šminkanja

Postoji mnogo načina da postignete seksepilni izgled. Osim dobrog držanja i samopouzdanja, potrebna vam je i šminka koja ...

Joga - prednosti i mane

Joga je disciplina koja podstiče vitalnost tela i oplemenjuje duhovni život. To nisu samo fizičke vežbe, već "filozofija...