Početna » Fit » Ishrana »

Roštilj na ćumur

 
Roštilj na ćumur
Ishrana | dodato 24.06.2010.
Detalji

Naš predlog je da pripremite raznovrstan roštiljski meni: ražnjići, krmenadle, šnicle, pljeskavice, ćevapi, pileća prsa, kobasice...

 
 

Sunčani dani su idealni za roštiljanje u prirodi. I pored savremenih načina pripremanja (plin, vulkansko kamenje, struja...), za koje kažu da su zdraviji, naš izbor je ipak roštilj na ćumur!

Meso možete držati u pacu po izboru (ulje, začinsko bilje, luk, vino, paradajz sos, limun, senf...) najmanje jedan sat, a najbolje celu noć.
Specifičan ukus koji ćumur daje mesu, ne može da se uporedi ni sa jednim drugim načinom pripreme.

Vatru pripremite tako što ćete suve grančice ili tanko iscepane letvice poređati u obliku šatora, u koji ste postavili papir i hepo kocku za potpalu. Takva postava garantuje prozračnost, što omogućava bolje sagorevanje. Kako vatra jača, dodajte u istoj formaciji sve deblje grane, pa cepanice. Kada imate dobru osnovu, dodajte ćumur u nekoliko navrata.

Kada se napravi snažan žar, stavite rešetku ne bliže od 15cm i možete početi sa ređanjem mesa. Počnite od one vrste, kojoj je potrebno najviše vremena za pečenje. Svetla mesa se peku na umerenim, a tamna na višim temperaturama. Ukoliko su komadi deblji, pecite ih duže na srednjoj temperaturi kako bi izbegli da sredina ostane sirova.

Kada se meso odvoji od rešetke, okrenite ga na drugu stranu. Ukoliko ne želite da Vam se lepi, pre svake nove ture, rešetku ostružite i premažite vinskim sirćetom.

Naš predlog je da pripremite raznovrstan roštiljski meni: ražnjići, krmenadle, šnicle, pljeskavice, ćevapi, pileća prsa, kobasice...

Meso možete držati u pacu po izboru (ulje, začinsko bilje, luk, vino, paradajz sos, limun, senf...) najmanje jedan sat, a najbolje celu noć. Ukoliko je stajalo u frižideru, izvadite ga bar dva sata pre početka pečenja. Solite ga tek pred kraj pečenja, jer so izvlači vodu, a sa njom i hranljive sastojke.

Ražnjići su stvar vaše mašte. Uglavnom se pikantni komadi mesa, prečnika 3-5cm, ređaju na metalni ili drveni ražnjić, a između svakog se stavlja kockica slanine, kolut crnog luka, paprike, paradajza, šampinjona, tikvice, kako bi se meso propisno zamastilo i poprimilo ukus povrća i obrnuto.

Ćevapčiće, kao i pljeskavice formirajte nauljenim dlanovima. Najbolje je da budu oko 2cm debljine i tada se peku oko 5 minuta. Nemojte ih suviše dugo držati na vatri kako se ne bi osušili. Ukoliko volite crni luk uz roštilj, a ne želite da se suviše osećate, u dubljoj posudi sa poklopcem iseckajte par glavica na kockice. Dodajte ispečene pljeskavice i ćevape, poklopite i promućkajte, pa ostavite da odstoji bar 5 minuta. Vrelo meso će blago izdinstati luk i upiti u sebe taman onoliko slatkaste arome koliko je potrebno.

Krmenadle (svinjske, teleće, jagnjeće) pecite od 10 do 15 minuta. Svinjetinu pecite najduže, a jagnjetinu najkraće. Posebno su dobre ako odstoje preko noći u marinadi.

Pileća prsa razrežite na po sredini pa izlupajte čekićem za meso, da dobijete šnicle debljine oko 1cm. Pecite ih u kombinaciji sa slaninicom oko 10 minuta i često premazujte masnoćom.

Kobasice možete prerezati na pola, po dužini ili uzduž (po vertikali) ako su deblje. Dobar način je da ih savijene u koncentričan krug nabodete na ražnjić radi lakšeg rukovanja. Uz stalno okretanje i bockanje vičjuškom, pecite ih oko 10 minuta.

Uz ovakav roštilj odlično ide hladno pivo i sveže salate od paradajza i luka, kupusa, ljute papričice...

Prijatno!!! 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Etno kuća - Koleba

Nekada davno, seljani iz Srema su čuvali svinje daleko od svojih kuća. Da bi mogli da prespavaju ili se sklone od nevremena...

Sač

Restoran Sač se nalazi u starom jezgru centra Zemuna, izmedju Glavne ulice i zemunske bolnice, u nekadašnjoj Sinagogi. Ente...

Golf

Ovaj čuveni beogradski restoran, sa bogatom tradicijom, na Kosutnjaku postoji od 1954 godine. Ranije je radio u sastavu Viš...