Početna » Fit » Ishrana »

Zeleni čaj - za duzi život, bez bolesti

 
Detalji

Trebalo bi uzeti pola kasicice caja na casu vode. Ugrejati vodu na 70C i preliti caj iz tri puta: najpre trecinu cajnika, pa kroz minut-dva polovinu, a kroz jos dva minuta do tri cetvrtine. Ostaviti da stoji dva minuta. Upotrebiti samo pola kolicine, a u ostatak dodati vrelu vodu. Po zelji dodati limun i med.

 
 

Kineski i australijski naucnici su utvrdili da muskarci koji svakodnevno piju ovaj caj imaju tri puta manji rizik od dobijanja raka prostate.

Kuvanjem zeleni caj gubi mnogo manje mineralnih materija nego crni. Ne treba zanemariti ni njegovo osvezavajuce dejstvo, jer sadrzi vise kofeina nego kafa.
Takodje, i zenama koje ga redovno piju preti manja opasnost od raka jajnika. Kinezi smatraju da je zeleni caj koristan i protiv bolesti zracenja (TV, PC...).

Zeleni eliksir ima jako antivirusno dejstvo. U laboratorijskim uslovima je utvrdjeno da zeleni caj usporava razvoj HIV virusa, ali ga ne ubija. Ustanovljeno je da ima i antibakterijsko dejstvo, pa, pored ostalog, cuva zubnu gled. A posle obilno zalivene zakuske - sprecava mamurluk.

Zeleni caj primetno ubrzava razlaganje holesterola i masnoca u krvi, cime se sprecava nastanak arteroskleroze i srcanih oboljenja, a njegovo redovno pijenje odrzava krvne sudove elasticnim i jaca ih, sprecava stvaranje "masne jetre". Uz to, snizava pritisak, pomazuci izbacivanje soli iz organizma, a pomaze i kod reumatizma.

Kuvanjem zeleni caj gubi mnogo manje mineralnih materija nego crni. Ne treba zanemariti ni njegovo osvezavajuce dejstvo, jer sadrzi vise kofeina nego kafa. Naravno, kao ni s kafom, ni s njim ne treba preterivati - dve-tri solje dnevno sasvim su dovoljne. Srcani bolesnici bi trebalo da budu oprezni kod njegove upotrebe jer moze da ubrza rad srca. Isto vazi i za nervne bolesnike.

Kako ga pripremati?

Trebalo bi uzeti pola kasicice caja na casu vode. Temperatura vode treba da bude oko 70 stepeni i njome treba preliti caj iz tri puta: najpre trecinu cajnika, pa kroz minut-dva polovinu, a kroz jos dva minuta do tri cetvrtine. Ostaviti da stoji dva minuta. Upotrebiti samo pola kolicine, a u ostatak dodati vrelu vodu. Po zelji dodati limun i med. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
57.Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dju dju (Zatvoreno)

"Dju dju", u prevodu onomatopeja krckanja hrane, na ovoj adresi postoji od 2006. godine, a pre toga se nalazio godinu dana u ...

Skupocena kola za Kineze

Na ovogodišnjem Sajmu automobila u Pekingu (Beijing Auto Show), koji je održan od 17. aprila do 2. maja....

Posni rižoto sa tunjevinom

Ovako spremljen doručak ili ručak je idealan za dane posta, kao i za osobe koje se bave sportom i vode računa o svojoj ish...