Početna » Fit » Ishrana »

Crni luk štiti i ljude i hranu

 
Detalji

Flavonoidi crnog luka, ne samo da su zdravi, već sadrže i sastojke koji produžavaju rok trajanja hrane.

 
 

Neke komponente crnog luka sadrže antioksidante i antimikrobe pa je moguće da ta namirnica posluži u čuvanju hrane od kvarenja.

Od ranije je poznato da je crni luk veoma zdrav i da sprečava razne bolesti.
"Antioksidanti i antimikrobi koje sadrže flavonoidi svežeg crnog luka pogodni su za konzerviranje hrane", kaže istraživač Džonatan Santas, koautor projekta.

Flavonoidi crnog luka, ne samo da su zdravi, već sadrže i sastojke koji produžavaju rok trajanja hrane i tako čine prirodnu alternativu veštačkom konzervansu koji se koristi u prehrambenoj industriji, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Katalonskog Politehničkog univerziteta i Univerziteta u Barseloni, prenosi "Dojče Vele".

"Crni luk može uspešno da odloži oksidaciju u emulzijama ulja i vode – u namirnicama kao što su margarin i majonez, takođe može da doprinese dužem trajanju te hrane", kaže Santas.


Sprečava razvoj bakterija
Istraživački tim istraživao je takozvane bele i žute sorte crnog luka i ispostavilo se da njihovi flavonoidi sprečavaju razvoj bakterija (kao što su Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus i Listeria monocytogenes) koje doprinose kvarenju hrane.

Prethodne studije pokazale su da je crni luk veoma zdrav zahvaljujući svojim antioksidantima, kao i da može da doprinese sprečavanju nekih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, čak i nekih vrsta raka.

Inače, crni luk spada u jedno od povrća koje se najviše gaji i konzumira širom sveta i jedan je od glavnih sastojaka mediteranske kuhinje. (Novosti) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Mleko u službi lepote

O važnosti mleka u ishrani naširoko se piše, ali retko se pominje da ga, zato što sadrži vitamine i proteine, možemo up...

Panceroti sa šunkom

Pancerote možete kupiti gotove u prodavnici, ali ako se malo potrudite možete ih sami napraviti. Nije teško, a verujte da ...

Preskakanje doručka goji

Ako često preskačete doručak izloženi ste povišenom riziku od pojave lošeg holesterola, a lako se može desiti i da se ...