Početna » Bili Smo » Na koncertu »

Koncert iranskog orkestra na VTŠ

 
Detalji

VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA
Bulevar Zorana Đinđića 152 A
11070 Novi Beograd

 
 

Iranski orkestar "Ava" nastupio je večeras pred punim amfitaetrom Visoke turističke škole (VTŠ) u Beogradu sa programom tradicionalne muzike iz te zapadnoazijske države.

Grupa "Ava" sa severozapada Irana izvodi tradicionalnu folklornu muziku na instrumentima kao što su daire, tarabuka, tar, santur i frula.
Ambasador Islamske republike Irana u Srbiji Madžid Fahim Pur je obraćajući se na srpskom jeziku pozdravio prisutne među kojima su bili kolege ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora, a posebno zahvalio VTŠ što je ugostila umetnike iz njegove zemlje.

Direktor Iranskog kulturnog centra dr Mahmud Šalui je istakao da je Iran zemlja kulture umetnosti i civilizacije, a da umetnici iz orkestra "Ava" dolaze iz provincije Kermanšah koja je poznata po "čojstvu i artizmu".

Grupa Ava sa severozapada Irana izvodi tradicionalnu folklornu muziku na instrumentima kao što su daire, tarabuka, tar, santur i frula i već je uspešno nastupila u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, kao i u Kruševcu, Obrenovcu i Novom Sadu.

U ansamblu su Junes PakNežad (gusle), Hosein Akbari (tarabuka), Saman Jazdani Pur (ud), Mohsen Amini (daire), Ali Ahmadi (santur) i Mehdi Sobhani, pevač i vođa grupe.

Koncert u VTŠ je održan u okviru Festivala iranske kulture i umetnosti-FADŽR 35, koji se od 3. februara odvija u više gradova Srbije u organizaciji Kulturnog centra Irana povodom nacionalnog praznika, Dana revolucije.

Tokom festivala zainteresovani mogu da gledaju festivale iranskih filmova, slušaju koncerte tradicionalne iranske muzike, vide izložbe ručnih radova i učestvuju na radionicama slikarstva, kaligrafije i minijature koje su vodili priznati iranski umetnici.

VTŠ već godinama ima uspešnu saradnju sa nizom stranih diplomatskih predstavnišatava u Srbiji koja kao jedan od ciljeva ima upoznavanje studenata sa različitim kulturama i narodima u svetu.Pogledaj i:

vtš

,

ava

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Best buy automobil u Evropi 2019
Stručni žiri koji čini 31 novinar iz isto toliko zemalja doneo je odluku da je Opel Combo pobednik na izboru AUTOBEST 2019....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME