Početna » Bili Smo » Na koncertu »

Koncert iranskog orkestra na VTŠ

 
Detalji

VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA
Bulevar Zorana Đinđića 152 A
11070 Novi Beograd

 
 

Iranski orkestar "Ava" nastupio je večeras pred punim amfitaetrom Visoke turističke škole (VTŠ) u Beogradu sa programom tradicionalne muzike iz te zapadnoazijske države.

Grupa "Ava" sa severozapada Irana izvodi tradicionalnu folklornu muziku na instrumentima kao što su daire, tarabuka, tar, santur i frula.
Ambasador Islamske republike Irana u Srbiji Madžid Fahim Pur je obraćajući se na srpskom jeziku pozdravio prisutne među kojima su bili kolege ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora, a posebno zahvalio VTŠ što je ugostila umetnike iz njegove zemlje.

Direktor Iranskog kulturnog centra dr Mahmud Šalui je istakao da je Iran zemlja kulture umetnosti i civilizacije, a da umetnici iz orkestra "Ava" dolaze iz provincije Kermanšah koja je poznata po "čojstvu i artizmu".

Grupa Ava sa severozapada Irana izvodi tradicionalnu folklornu muziku na instrumentima kao što su daire, tarabuka, tar, santur i frula i već je uspešno nastupila u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, kao i u Kruševcu, Obrenovcu i Novom Sadu.

U ansamblu su Junes PakNežad (gusle), Hosein Akbari (tarabuka), Saman Jazdani Pur (ud), Mohsen Amini (daire), Ali Ahmadi (santur) i Mehdi Sobhani, pevač i vođa grupe.

Koncert u VTŠ je održan u okviru Festivala iranske kulture i umetnosti-FADŽR 35, koji se od 3. februara odvija u više gradova Srbije u organizaciji Kulturnog centra Irana povodom nacionalnog praznika, Dana revolucije.

Tokom festivala zainteresovani mogu da gledaju festivale iranskih filmova, slušaju koncerte tradicionalne iranske muzike, vide izložbe ručnih radova i učestvuju na radionicama slikarstva, kaligrafije i minijature koje su vodili priznati iranski umetnici.

VTŠ već godinama ima uspešnu saradnju sa nizom stranih diplomatskih predstavnišatava u Srbiji koja kao jedan od ciljeva ima upoznavanje studenata sa različitim kulturama i narodima u svetu.Pogledaj i:

vtš

,

ava

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME