Početna » Bili Smo » Na koncertu »

Jazz Masters

 
Jazz Masters
Na koncertu | dodato 28.01.2013.
Detalji

Bob Mover se u istoriji moderne jazz muzike smatra jednim od vodećih imena na alt saksofonu...

 
 

U klubu Diva u Grand Casinu Beograd održan je koncert Bob Mover kvarteta uz podršku domaće pevačice Jelene Jovović.

Jazz Masters - Bob Mover Quartet featuring Jelena Jovović.
U okviru evropske turneje, imali smo zadovoljstvo da u Beogradu premijerno čujemo Bob Mover kvartet koji okuplja nosioce nepatvorenog njujorškog jazz zvuka!

Ovom turnejom Bob Mover predstavlja svoj poslednji album koji će objaviti Motema Records New York. Bob Mover se u istoriji moderne jazz muzike smatra jednim od vodećih imena na alt saksofonu, a u sastavu sviraju muzičari koji su svojim iskustvom i umetničkim dostignućima zaslužili važno mesto u istoriji razvoja i očuvanja jazz muzike. Gospodin Bob Mover je ukazao i izuzetnu čast beogradskoj jazz pevačici Jeleni Jovović pozivom da bude specijalan gost ovog sastava na evropskoj turneji.

U istom sastavu su ovi istaknuti muzičari upravo imali zapažen nastup u poznatom pariskom džez klubu Sunset-Sunside. Bob Mover kvartet sa vokalnim solistom Jelenom Jovović nastupio je 1. februara u klubu Diva Lounge Grand Casina Beograd. Uz Movera svirali su gitarista Joe Cohn, basista Pierre Boussaguet, bubnjar Steve Williams.

Dan pre koncerta, 31. januara, u Muzičkoj školi Stanković održan je Master-class susret sa beogradskim džez muzičarima i studentima muzike na kome se razgovaralo o sledećim temama: istorijski pregled razvoja džeza viđen očima direktnog učesnika ovog fenomena, žene u džez muzici kao posebna istorijska i antropološka oblast, moderni tokovi džez biznisa i kako se snalaziti u njemu.

Bob Muver, legendarni učesnik njujorške džez scene i muzičar kojeg mnogi smatraju za jednog od najvećih džez saksofonista, snimio je novi album pod nazivom „My Heart Tells Me“. Dupli CD predstavlja ne samo Moverovo majstorstvo na alt, tenor i sopran saksofonu, već i njegov impresivan rad kao pevača i kompozitora. Ovo je Moverova treća evropska turneja u poslednjih sedam meseci, nakon nastupa na najvećim džez festivalima uključujući Umbriju, Noth Sea i Istanbul, sa Esperanom Spalding i sastavom The Radio Music Society. Novi CD u izdanju kuće Motema Music predstavlja zanimljivu mešavinu originalnih kompozicija i standarda, koje izvode sve same zvezde: pijanista Kenny Barron, basista Bob Cranshow, bubnjar Steve Williams, trubač Josh Evans. Mover, koji je snimio 10 svojih i bezbroj albuma kao izvođač, prvi put je skrenuo pažnju javnosti kada ga je kao mladog dvadesetjednogodišnjeg muzičara izabrao Čarli Mingus za petomesečni angažman u čuvenom Five Spot klubu u Njujorku. Nakon toga je sledila dugogodišnja saradnja sa velikim trubačem i pevačem Čet Bejkerom, čime je Mover osigurao svoje mesto u džez Panteonu.

Steve Williams je poznat kao stalni član jazz trija eminentne jazz klaviristkinje i pevačice Shirley Horn. Posle njene smrti nastavlja da obogaćuje američku jazz scenu svojom specifičnom osećajnošću i umetničkom ličnošću.

Joe Cohn, sin legendarnog džez saksofoniste Al Cohna, i sam multiinstrumentalista i vrstan kompozitor,
predstavlja srednju generaciju njujorškog džez mejnstrima.

Pierre Boussaguet je nastupao sa mnogim muzičarima i u Evropi i u Americi i snimao je sa vrhunskim svetskim džez umetnicima. Kao basista, glavni uticaj na njega je imao Ray Brown, ali i instrumentalisti kao što su: Paul Chambers, Scott LaFaro or Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Jelena Jovović je predstavnica srednje generacije srpskih džez muzičara koji su se školovali u inostranstvu i koji su ostvarili značajnu karijeru, pre svega van granica naše zemlje. Jelena ima bogato internacionalno iskustvo kao vokalni solista i kao pedagog. Photo credit: Brian WalkleyPogledaj i:

jazz

,

bob muver

,

diva

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nastupajuća sezona u Divi

Atmosfera će biti drugačija, energičnija i uzbudljivija, a za nju će biti zaslužni vrhunski izvođači......

Prvi glas Srbije u Diva Lounge-u

Ponedeljak je bio poseban dan za sve finaliste „Prvog glasa Srbije“ jer su imali priliku da još jednom proslave završet...

Trodnevno Jazz rođendansko slavlje

Hvala svim učesnicima, gostima i svima onima koji su bili deo ovogodišnjeg ROĐENDANA DŽEZA, učinivši ga istinskim džez...