Početna » Kuda? » Kuda na doček »

Zadužbina Karađorđevića na Oplencu

 
Detalji

Prelepa crkva Sv. Đorđa , sva u belom, pod plavim nebom u zelenim sumama i vinogradima oko nje predstavlja savrsen sklad i mesto na koje svakako treba otici.

 
opis slikeopis slikeopis slikeopis slikeopis slikeopis slikeopis slike
 

Oplenac je brdo pored Topole na kome se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića.

Oplenac u Topoli
Oplenac je brdo pored Topole na kome se nalazi Mauzolej dinastije Karađorđevića. Knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao prve vinograde, a kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko—memorijalnog kompleksa koji će potom postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu.

Danas kompleks obuhvata pored crkve Sv. Đorđa, Mauzoleja srpske kraljevske porodice, kraljeve vinograde, muzej (Vinogradareva kuća), kuću Kralja Petra, kraljevu vilu, kraljičinu vilu, Karađorđevu crkva, spomenik Karađorđu i hotel.

Naziv brda potiče od oplena, drvenih delova volovskih kola koja su se pravila od hrasta i cera kojima je ovo brdo bilo prekriveno.

Prelepa crkva Sv. Đorđa , sva u belom, pod plavim nebom u zelenim sumama i vinogradima oko nje predstavlja savrsen sklad i mesto na koje svakako treba otici.

Lepote nesvakidasnje i spolja i unutra.

Projektovana po nacrtima arhitekte Koste Jovanovica u srpsko-vizantijskom stilu, sagradjena je u periodu od 1910-1912.Od 1922-1927 kopirane su srednjovekovne freske iz 60 srpskih crkava, a moyaici od 1927-1932 iyradjeni u berlinskoj firmi Pul-VagnerPredlog dao(la)
 
 
 
Kako da ostavite Vaš predlog?!

Registrujte se brzo i jednostavno i ostavite Vaš predlog "KudaZaVikend?"!
PRIPREMITE MATERIJAL ZA OBJAVLJIVANJE

1) Pripremite nekoliko kvalitetnih fotografija (Obavezno JPG!, jedna ili više od 5) Preporučena dimenzija je oko 800px širina.

2) Napišite primamljiv opisni tekst.

3) Pripremite kontakt podatke (adresa, telefon, web, e-mail...)

4) Sada pratite uputstva za registraciju i postavite Vaš predlog.


UPUTSTVO ZA REGISTRACIJU

1) Kliknite na "Registruj se" (u delu "Login") ili jednostavno kliknite na ovaj link:
http://kudazavikend.com/forum/member.php?action=register

2) Popunite registracionu formu. Vodite računa da ostavite ispravnu e-mail adresu, jer će Vam na nju stići potvrda za uspešan završetak registracije.

2) Vratite se na početnu stranu: www.kudazavikend.com i u delu "Login" upišite Vaše korisničko ime i šifru (možete je koristiti i za forum) i kliknite ispod na dugme "Prijava".

3) U delu "Login" sada će se pojaviti prazna fotografija (avatar) ukoliko niste odabrali svoju na forumu. Kliknite ispod na link "Dodaj predlog".

4) Pratite tri jednostavna koraka u obrascu za dodavanje teksta i fotografija, a zatim pogledajte kako izgleda Vaša kreacija.


Vaše angažovanje ćemo nagraditi uvek spremnim nagradama:
- ručkovi u izuzetnim restoranima
- pića u interesantnim caffe-ima
- karte za bioskop
- karte za pozorišta
- karte za koncerte
- ulaznice za brojne žurke i specijalne dogadjaje
....

Za sve nejasnoće u vezi postavljanja "Vaših predloga" obratite nam se na urednik@kudazavikend.com

Želimo Vam prijatne trenutke!

Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Skype na Nokia telefonima

Čuveni sistem za glasovnu komunikaciju preko Interneta Skype sada je dostupan i preko virtuelne prodavnice....

Pazi se crnih automobila

Ako voziš crni automobil, vodi računa - statistički si izložen najvećem riziku od saobraćajne nezgode, pokazalo je istr...

Svetske teniske zvezde stižu na Dorćol

Direktor teniskog turnira Srbija open Goran Đoković potvrdio da će ovogodišnje takmičenje biti najbolje dosad u našoj p...