Početna » Kuda? » Kuda na doček »

Sremski Karlovci

 
Sremski Karlovci
Kuda na doček | dodato 29.03.2010.
Detalji

Najpoznatija manifestacija koja se odrzava je “Karlovačka berba grožđa”.

 
Centar gradaCesma \"Cetiri lava\"Karlovacka vinaPatrijarsijski dvorMagistratSaborna crkvaKuglofStrazilovoVinski podrumCentar gradaCesma \"Cetiri lava\"Karlovacka vinaPatrijarsijski dvorMagistratSaborna crkvaKuglofStrazilovoVinski podrum
 

Kada jednom dođete u Sremske Karlovce, prelepi gradić na desnoj obali Dunava, zasigurno ćete poželeti da se opet vratite.

U Sremskim Karlovcima sniman je i naš legendarni film "Lajanje na zvezde"
Kada jednom dođete u Sremske Karlovce, prelepi gradić na desnoj obali Dunava, zasigurno ćete poželeti da se opet vratite.

Sremski Karlovci se nalaze na 11 km od Novog Sada, a 57 km od Beograda na starom putu Novi Sad-Beograd. Od Beograda se ovde može stići i vozom “Romantika”. Ovaj grad je 200 godina bio srpska duhovna prestonica i kulturno-prosvetiteljski centar.

Sremski Karlovci su jedno od retkih mesta u Srbiji koje je sačuvalo većinu obeležja minulih vremena. Zahvaljujući događajima, lepotama arhitekture XVIII i XIX veka, bogatoj istorijskoj prošlosti, blagodetima vinskih podruma i drugim prepoznatljivim simbolima Sremskih Karlovaca, ovo mesto pruža jedinstven doživljaj.

Ovde je smeštena i najstarija gimnazija u Srbiji – Karlovačka gimnazija. Ovo zdanje raspolaže sa raskošnom svečanom salom i spomen bibliotekom, koja predstavlja prvu modernu biblioteku kod nas, sa oko 18.000 vrednih, retkih i unikatnih dela od kraja srednjeg do početka XX veka. Škola predstavlja biser arhitekture kraja 19. veka i ima nacionalni značaj.

Česma “Četiri lava” (1799), barokna fontana na glavnom gradskom trgu, zbog svog prepoznatljivog izgleda predstavlja simbol mesta. Postoji verovanje u Karlovcima da onaj ko pije vodu sa ove česme ostaje zauvek vezan za Sremske Karlovce.

Kada ste već tu, ne smete propustiti da obiđete Stražilovo – izletište na teritoriji Nacionalnog parka »Fruška Gora«, udaljeno 4,5 km od Sremskih Karlovaca. Ovde se možete opustiti u prirodi, prošetati ali i roštiljati, rekreirati se...šta god poželite... Na samom vrhu Stražilova, sahranjen je pesnik Branko Radičević.

Vinogradi daju čitavom području prepoznatljivu pejzažnu osobenost. Karlovačka vina konzumirana su još u XIX veku u Beču, po Češkoj, Poljskoj i drugim evropskim gradovima i državama. Vina kao što su Karlovački rizling. Bermet i Ausbruh i danas su čuvena. Bermet je jedna od prvih asocijacija kada se pomenu Sremski Karlovci. Reč je o tradicionalnom desertnom vinu koje se na ovim prostorima proizvodi vekovima.

Možda najbolji period za posetu ovom predivnom gradu je za vreme neke od brojnih manifestacija koje se ovde održavaju. Jedna od njih je i “Karlovačka berba grožđa” која je nastala iz tradicionalne običajno–narodne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa.

Ova manifestacija je obnovljena 1992. godine, i od tada se održava svake godine poslednjeg vikenda septembra. Za vreme ove manifestacije možete probati čuvena karlovačka vina, kuglof, kupiti autentične suvenire, ali i prisustvovati bogatom kulturno-zabavnom programu koji uključuje koncerte poznatih izvođača, predstave i mnoge druge sadržaje.

Predlog dao(la)
 
 
 
Kako da ostavite Vaš predlog?!

Registrujte se brzo i jednostavno i ostavite Vaš predlog "KudaZaVikend?"!
PRIPREMITE MATERIJAL ZA OBJAVLJIVANJE

1) Pripremite nekoliko kvalitetnih fotografija (Obavezno JPG!, jedna ili više od 5) Preporučena dimenzija je oko 800px širina.

2) Napišite primamljiv opisni tekst.

3) Pripremite kontakt podatke (adresa, telefon, web, e-mail...)

4) Sada pratite uputstva za registraciju i postavite Vaš predlog.


UPUTSTVO ZA REGISTRACIJU

1) Kliknite na "Registruj se" (u delu "Login") ili jednostavno kliknite na ovaj link:
http://kudazavikend.com/forum/member.php?action=register

2) Popunite registracionu formu. Vodite računa da ostavite ispravnu e-mail adresu, jer će Vam na nju stići potvrda za uspešan završetak registracije.

2) Vratite se na početnu stranu: www.kudazavikend.com i u delu "Login" upišite Vaše korisničko ime i šifru (možete je koristiti i za forum) i kliknite ispod na dugme "Prijava".

3) U delu "Login" sada će se pojaviti prazna fotografija (avatar) ukoliko niste odabrali svoju na forumu. Kliknite ispod na link "Dodaj predlog".

4) Pratite tri jednostavna koraka u obrascu za dodavanje teksta i fotografija, a zatim pogledajte kako izgleda Vaša kreacija.


Vaše angažovanje ćemo nagraditi uvek spremnim nagradama:
- ručkovi u izuzetnim restoranima
- pića u interesantnim caffe-ima
- karte za bioskop
- karte za pozorišta
- karte za koncerte
- ulaznice za brojne žurke i specijalne dogadjaje
....

Za sve nejasnoće u vezi postavljanja "Vaših predloga" obratite nam se na urednik@kudazavikend.com

Želimo Vam prijatne trenutke!

Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Zlatibor

Planina Zlatibor se nalazi na 230 km od Beograda, tj. na 300 km od Novog Sada. Prostire se na povrsini od oko 1000km kvadratn...

„Grčki vikend” u Beogradu

„Grčki vikend“ održaće se 14. i 15. maja na Trgu republike....

Novi Mercedes SLK

Pogledajte sta je Mercedes spremio za novi model SLK ......