Početna » Specijal » Ostalo »

8. Međunarodni salon stripa

 
8. Međunarodni salon stripa
ARHIVA
Ostalo | dodato 22.09.2010.
Detalji

Mesto održavanja: srećna galerija SKC-a, Beograd
Vreme održavanja: 30. septembar - 3. oktobar 2010. godine

 
 

Salon stripa je još od svog osnivanja koncipiran tako da, u takmičarskom delu preko međunarodnog konkursa, prezentuje presek aktuelnog svetskog strip stvaralaštva te da gostovanje najeminentnijih svetskih majstora.

Značajan segment ovogodišnjeg izdanja festivala biće i orjentacija ka strip scenaristici, koju realizujemo kroz program gostovanja jednog od vodećih evropskih scenarista čije se ime najviše vezuje za kultni strip Torpedo 1936.
8. Međunarodni salon stripa, koji će u organizaciji Srećne Galerije beogradskog SKC-a, biti održan od 30.09. do 03.10. 2010. godine, donosi jedinstven i dragocen sadržaj izlagačkog, tribinskog i edukativnog programa devete umetnosti na nivou evropskih i svetskih umetničkih scena.

S tim u vezi, posebnost ovogodišnjeg osmog po redu međunarodnog festivala stripa čini i učešće, po prvi put, umetnika sa afričkog kontinenta u takmičarskom delu Salona, čime je na ovoj manifestaciji i zaokružen ciklus učešća umetnika sa svih kontinenata i iz svih zemalja sveta u kojima strip egzistira makar i u svojoj razvojnoj fazi.

I nakon ovogodišnjeg Salona retko će se još, beogradskoj publici, pružiti prilika da na jednom mestu vidi oko stotinu izloženih originalna najvećih svetskih majstora stripa iz prebogate kolekcije Žan-Mark Beznijea, što predstavlja još jednu dragocenost ovog festivala.

Gostovanje Žan-Mark Beznijea, pariskog kolekcionara stripa i člana udruženja (WIP Agency) koje u Francuskoj organizuje promocije i strip konvencije; predstavlja francuske umetnike u zemlji i inostranstvu; pomaže umetnicima da prodaju svoje originalne ili naručene radove drugim kolekcionarima, je izuzetna prilika za umrežavanje ovdašnjih umetnika sa evropskim i svetskim strip tržištem.

Takođe će niz otvorenih međunarodnih projekata, od kojih je najinteresantniji The Monsters, rumunskog scenariste Mariana Mireskua, pružiti mogućnost za internacionalnu art komunikaciju i profesionalno afirmisanje zainteresovanih učesnika.

Značajan segment ovogodišnjeg izdanja festivala biće i orjentacija ka strip scenaristici, koju realizujemo kroz program gostovanja jednog od vodećih evropskih scenarista čije se ime najviše vezuje za kultni strip Torpedo 1936. – specijalni gost Salona Enrike Sančes Abuli.

Kvalitet stripa u Srbiji je kako početkom 20. veka tako i danas na najvišem mogućem nivou i neosporan, a naši napori da revalorizujemo njegove vrednosti u svim segmentima, ogledaju se u dodeljivanju specijalnih priznanja za doprinos srpskom stripu koje ove godine dobija Novica Đukić (1925), srpski strip autor, ilustrator i prvi urednik zabavnika Kekec. A po prvi put ove godine Salon dodeljuje i priznanja u domenu domaćeg strip izdavaštva, koje u poslednjoj deceniji pokazuje revolucionarne pomake ali još uvek daleko zaostaje za evropskom i svetskom strip produkcijom.Pogledaj i:

salon stripa

,

skc

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Deset srpskih umetnika XX veka

Po prvi put zajedno, deset vrhunskih srpskih likovnih stvaralaca dvadesetog veka je na Fashion Avenue Art izložbi, predstavi...

Oktobarski salon

Od početka devedesetih godina do danas, kontekstualna umetnost je i na međunardnoj i na srpskoj umetničkoj sceni konstitui...

Salon automobila Paris 2010 - II deo

Uživajte u galeriji fotografija!!!...