Početna » Kuda? » Na klopu »

SURI etno kuća (Zatvoreno)

 
SURI etno kuća (Zatvoreno)
ARHIVA
Na klopu | dodato 16.09.2008.
Detalji

Adresa: Bulevar dr Zorana Đinđića 44A
Tel.: +381 11 311 09 43
E-mail: info@suri.izlog.org
Web: www.suri.rs
Radno vreme: od 11h do 23h

 
 

SURI NIJE JEDAN, ON JE JEDINI!

Oganj hrani TRADICIJU, tradicija gaji VINO, vino radja LJUBAV, a ljubav stvara neizmerno postovanje prema VATRI, koja na ognjištu ne da da utrne TRADICIJA
Ovo je prica o restoranu koji u srpskom ugostiteljstvu predstavlja "hram srpskog gostoljublja". Uredjen u etno stilu, kako mu ime kaze, oblozen drvetom, drvenim oblicama i gredama i ukrasen predmetima i platnima sa Kopaonika, krova Srbije, predstavlja Srbiju u njenom iskonskom i istorijskom smislu.

"SURI", kako na Kopaoniku zovu vuka, ima pet stolova za kojim se moze smestiti 30 ljudi, koji znaju sta hoce. Ljudi koji u Srbiju dolaze da je upoznaju, da je dozive i da o njoj pricaju, dodju na izvor srpskog gostoljublja da se upoznaju sa blagodetima koje Srbija moze da iznedri i na svet donese.

Sluzi se 192 jela i pica, sa sedam vrsta hleba. Jela su iz vremena od XII veka do prvih godina posle II Svetskog rata. Ovo je prica o Srbiji, a posto je ishrana deo kulture jednog naroda, ovo je prica o njenim gastronomijama i svemu onome sto Srbija ima da pokaze. Ne postoji gost koji je bio jednom, a da nije dosao ponovo - to ponovo je nagrada. U decembru 2007. godine, dobio je nagradu za "Najbolju kuhinju u Srbiji", u eko gastronomiji.

Ostati autentican. To je cilj ove misije. Ovde se sluzi jagnjetina sa Kopaonika, jaretina sa planine Radan, piletina je gajena na livadi, a svinjetina u hrastovim sumama. Ovde postoje Peharnici, Cuvari ognja, Reduse i Redari. Peharnici ce za Vas, u radosti iznositi jelo i pice na sto.

Ovde se gost ne pita sta zeli da jede, ali svakog se gosta pita da li nesto ne jede od rodjenja ili mu je mozda zabranjeno iz zdravstvenih razloga. Kada odgovorite na ta dva pitanja, u njihovim ste rukama:

Sluzi se sve redom - hladno predjelo uz Kaludjersku rakiju i vino Petrova sreca. Toplo predjelo - Momacki bokcanluk (svadbeni dar u srpskom jeziku, i sadrzi sve ono sto bi devojka momku dala da covek postane), ili Devojacke pecurke, Vrganji na cobanski nacin, a uz sve ovo pije se vino Divlja Ruzica.
Jeste li za Jutrosnji kajmak, Mladu kopaonicku grudu, ili za Mozak na pametan nacin?

Sluze se tri jela od tri vrste mesa, Peharnici iznose na sto jela koja su upravo spremljena, jedno nadopunjuje drugo, a iznosi se u jednoj ciniji za sve goste, bas kao sto se to radilo nekada.

Uz glavna jela sluzi se Vino za musku decu (vino od zupskog grozdja i vino koje je kazu, toplo i komotno). Nakon toga sluzi se Zlatna Savina Tamjanika ili na kraju vino Lepa nesreca, koje smatraju vinom savrsenstvom.

Hocete istinu? "SURI" Vam nudi Istinu od gospodjine jagode, Istinu od kopaonicke ribizle, kopaonicke borovnice, Istinu od staracke sljive, Istinu od zupskog grozdja.
Zasto istinu? Zato sto je to voce gajeno bez pesticida, na ekoloski cistom tlu, i to je kvalitet koji se ne moze porediti ni sa jednim evropskim produktom.

Kada Peharnici iznesu poslastice, to ce biti Slavsko zito ili Prevrtace. Za one koji su zaboravili, to je stari srpski naziv za palacinke. Uz njih se sluzi crveno vino Prokop koje sadrzi 15% alkohola i 16% secera.

Cena ovakvog rucka, u ovoj etno kuci, nece Vas kostati vise od 3000din. (2008).

DOĐITE TAKSIJEM DA SE SRETNO VRATITE KUĆI! 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Čajanka sa kraljicom Natalijom
Muzej Dom Jevrema Grujića, Turistička organizacija Beograd i Udruženje turističkih vodiča Srbije predstavili su najnoviji program......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Košuta (STRANICA JE U PRIPREMI)

Njegova prostrana bašta (500 mesta) sa pogledom na jezerce, dečije igralište i mini zoo vrt čine ga idealnim mestom za po...

Rožada

Rožada je tradicionalno dalmatinsko jelo čuvno po izuzetnom karamel ukusu....

Gaspaćo

Gaspaćo je hladna supa od paradajza i raznog povrća. Potiče iz južnog dela Andaluzije, a veoma je popularna u Španiji, P...